Annons
Debatt

Debatt: Ge homosexuella män samma förutsättningar som heterosexuella

Debattartikel av Sofia Persson, Distriktsordförande CUF Kronoberg, och Teodor Lindahl, Distriktsstyrelseledamot CUF Kronoberg.
Växjö • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Äntligen är det Pridevecka, färgglada flaggor fyller hela Växjö och vi får återigen fira varandras olikheter. CUF Kronoberg kommer delta i Prideparaden i Växjö och Älmhult, men också fortsätta kampen för HBTQ+ personers rättigheter. För ännu är vi inte i mål.

Idag får homosexuella män inte ge blod förens de haft en karantänstid på 6 månader, det vill säga inte haft sex med en annan man på ett halvår. Heterosexuella män behöver enbart vänta 3 månader efter att ha inlett en ny relation för att donera blod igen. Detta är regler som helt saknar förankring i verkligheten och därför vill vi i CUF Kronoberg att Socialstyrelsen tar bort det diskriminerande regelverket.

Annons

Blod är nämligen ingenting som går att förvara under en längre tid, det måste användas omgående efter att donationen skett. Därför är det extra viktigt att sjukvården har tillgång till blod så att det räcker, men idag sätter regelverket stopp för detta, och Sverige kan inte utnyttja sin fulla potential.

Socialstyrelsens rädsla för hiv under 80-talet lever fortfarande kvar idag, trots avsaknaden av vettiga belägg. Vi vet att det flesta fall av hiv som upptäcks idag har en direkt koppling till injektionsmissbruk eller sexuella - hetero - relationer som sker utomlands. Det är även så att två personer som inte lever i ett öppet förhållande, det vill säga är monogama, löper lika stor risk att drabbas av könssjukdomar som till exempel hiv oberoende av kön.

Coronapandemin är inte över ännu, trots att vi kanske hade önskat det, och någonting som definitivt inte är slut än är konsekvenserna det gett. Sveriges sjukvårdssystem var redan belastat innan pandemin slog till, låt oss inte förvärra vår egna situation ännu mer genom att diskriminera homosexuella män.

Låt oss istället höja Prideflaggan med glädje och stolthet, låt oss skrota Socialstyrelsens regelverk och låt oss ge alla människor samma villkor för att bidra till vårt fantastiska samhälle.

Sofia Persson, Distriktsordförande CUF Kronoberg

Teodor Lindahl, Distriktsstyrelseledamot CUF Kronoberg

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons