Annons
Debatt

Debatt: Ge mer resurser till skolmaten

Debattartikel av Alexander Bengtsson, ordförande Moderat Skolungdom Kronoberg, Love Bolin, ledamot Moderat Skolungdom Kronoberg, Alex Edvardsson, ledamot Moderat Skolungdom Kronoberg.
Kronoberg • Publicerad 28 februari 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alexander Bengtsson,  Alex Edvardsson och Love Bolin.
Alexander Bengtsson, Alex Edvardsson och Love Bolin.

Elever som går på kommunala skolor i Växjö har länge klagat på skolmaten som serveras. Klagomålen är återkommande och det har nästan blivit uttjatat. Det är inte elevernas fel att det har blivit som det har blivit, utan snarare kommunens. Efter många klagomål till skolorna men också kommunen har ingen väsentlig förändring skett. Vi i Moderat Skolungdom Kronoberg väljer att belysa problemet återigen.

Enligt ansvariga för Måltidsorganisationen slängs majoriteten av all skolmat av skolköken. Skolmaten lagas i överflöd för att lättare kunna fylla på när maten tar slut. Detta är emellertid ett risktagande vad gäller matsvinn. Skulle det vara fallet att portionerna räcker till hamnar överflödet, som redan är tillagat, rakt ner i soptunnan. Det skulle således vara bättre om det fanns mer resurser för att anställa mer personal som kan laga fler portioner när behovet har upptäckts. Anmärkningsvärt är att det läggs mycket press på att elever inte ska slänga så mycket, när det är kockarna själva som står för en betydlig andel av matsvinnet. Hela 20 procent av all mat som tillagas slängs, detta motsvarar 14 miljoner kronor. 14 miljoner skattekronor åker alltså rakt ner i soptunnan och detta tycker inte vi i Moderat Skolungdom Kronoberg är rimligt. Vi är väl medvetna om att det är nästintill omöjligt för ett kök att ha 0 % matsvinn. Ett rimligt mål är att halvera matsvinnet, detta skulle leda till att vi sparar 7 miljoner av skattebetalarnas pengar. För att uppnå en halvering av matsvinnet krävs mer resurser till Måltidsorganisationen i form av kockar. Detta skulle möjliggöra ett mer effektivt kök där man har möjlighet att laga mat mer exakt efter behovet.

Annons

Vi ser flera anledningar till att ge mer resurser till Måltidsorganisationen. Inledningsvis har vi de 7 miljonerna som sparas in av det minskade matsvinnet som kan återinvesteras i organisationen. Vidare är Växjös restaurang- och livsmedelsprogram på Kungsmadskolan den enda som ökar i sökande medan resten av landets restaurangprogram ser en nedåtgående trend. Växjös restaurangnäring har utvecklats i rask takt det senaste decenniet och vi ser att det finns en god tillgång av kockar i staden. För att locka kockar till det kommunala vill vi bland annat höja lönerna och göra restaurangutbildningen lukrativ för att locka fler människor till branschen

Fortsättningsvis behöver kockarna i skolköken frihet att kunna välja sina råvaror och smaksättning för att kunna tillfredsställa elevernas smakpreferenser. Det är sedan upp till enhetscheferna och verksamhetschefen att se till att allt går ihop ekonomiskt. Vi i Moderat Skolungdom Kronoberg menar inte att den nuvarande skolmaten har en dålig kvalitet - vi måste emellertid skilja på praktik och teori. Det spelar ingen roll hur bra en råvara är om den inte hanteras på rätt sätt.

Vi ser att de kommunala köken behöver effektiviseras med mer personal som skulle möjliggöra mer exakt matvolym efter behov och ge en mer breddad kunskap i köket. De ökade resurserna leder till att mer tid läggs på matlagningen och ett slutresultat som möter elevernas smakpreferenser. Ett bortfall av kockar tillsammans med en stor efterfrågan kan bitvis resultera i en försämrad kvalité för barn, unga och pensionärer vars dagar påverkas kraftigt av vad de får i sig.

Sammanfattningsvis behöver Måltidsorganisationen mer resurser i form av kockar som kan möta elevernas smakpreferenser och effektivisera tillagningsprocessen, med syfte att halvera matsvinnet. Detta för en godare, sundare och hållbar skolmat.

Alexander Bengtsson, ordförande Moderat Skolungdom Kronoberg

Love Bolin, ledamot Moderat Skolungdom Kronoberg

Alex Edvardsson, ledamot Moderat Skolungdom Kronoberg

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons