Annons
Debatt

Debatt: Grön Stadsby – Centerpartiets vision

Debattartikel av Andreas Olsson (C), kommunalråd, Tina Sturesson (C), kommunkandidat, och Thomas Magnusson (C), kommunkandidat.
Växjö • Publicerad 14 juni 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet tycker att Sjöudden passar bra som plats för en grön stadsby.
Centerpartiet tycker att Sjöudden passar bra som plats för en grön stadsby.Foto: Arkivbild

Gröna Stadsbyar är en innovativ, hållbar och klimatsmart Centervision. Den Gröna Stadsbyn är en stadsdel som är småskalig och miljösmart – på riktigt! Där lever vi självförsörjande och i samklang med naturen.

Växjö kommun växer och det är fantastisk spännande men det är en stor utmaning. 2050 är vi ca 135 000 invånare, vi ser nya stadsdelar växa fram och tätorterna utvecklas. Vår vision om framtiden är Gröna Stadsbyar. En stadsby är miljövänlig, klimatpositiv och byggd utifrån människors behov av närhet till natur och trygghet i vardagen.

Annons

På Centerpartiets initiativ innehåller Alliansbudgeten för 2023 en förstudie om en exempelstadsdel enligt vårt Gröna Stadsby-koncept. En samhällsplanering som utgår ifrån att vara innovativ och klimatsmart men viktigast av allt byggt för människors välmående. Vi ska utnyttja våra grönområden när vi bygger bostäder och andra fastigheter. I området ska det finnas en hög servicenivå och lokala arbetstillfällen. Exempel på innovativa inslag är lokal elproduktion, vätgasproduktion, lokal matproduktion, sophanteringssystem, återbrukstjänster, cykelvägar med flera. Helt bilfria miljöer måste finnas för lugn och trygghet.

Vi föreslår att stadsdelen Sjöudden, som är under planering, är en utmärkt plats för vår första Gröna Stadsby i Växjö. Hus med nollutsläpp, koldioxidneutrala fastigheter och till och med klimatpositiva hus är genomförbara idag. Vi ska nu se till att spaden sätts i marken och att den första Gröna Stadsbyn växer fram.

Aktiv och nytänkande samhällsplanering behövs för att kunna ha en fortsatt starkt växande kommun utan att kompromissa med naturen eller våra klimatmål. Vi vill testa att göra något unikt, tänka stort och innovativt. För att bidra till lösningar av vår tids största fråga klimatet och miljön. För hela Växjö kommuns bästa!

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Tina Sturesson (C), kommunkandidat

Thomas Magnusson (C), kommunkandidat

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons