Annons
Debatt

Debatt: Inför visitationszoner - för ett drogfritt City

Debattartikel av Alexander Bengtsson, Love Bolin och Alex Edvardsson.
Växjö • Publicerad 31 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alexander Bengtsson, Alex Edvardsson och Love Bolin.
Alexander Bengtsson, Alex Edvardsson och Love Bolin.Foto: Pressbild

Visitationszoner är ett hett ämne i debatten kring brottsbekämpning. Somliga menar att det är en inskränkning i integriteten och skapar större klyftor mellan folket och polisen - andra menar att det är en betydande del i brottsbekämpningen. Vi ser tre starka incitament för att införa visitationszoner i Växjös stadskärna.

Ökar din frihet och trygghet

Annons

Att inte kunna gå på Storgatan en sen fredagskväll utan att bli erbjuden att köpa droger är ett faktum för många av Växjös utelivsnjutare. Att känna sig otrygg i så kallade hotspots ska inte vara en verklighet i dagens Sverige. Tryggheten att inte få droger i sin drink och friheten att kunna gå tryggt och säkert på Storgatan oavsett tid på dagen ska vara en självklarhet.

Försvårar kriminell verksamhet

Vidare har de flesta ungdomar i Växjö säkerligen upplevt att det finns en rådande knarkhandel i centrum. Narkotika kan säljas utan risken för att bli gripna av polis då dem juridiskt sett inte kan misstänkas för brott trots att de lokala poliserna kanske känner igen knarklangarna sedan tidigare. Hade det varit visitationszon i centrum hade polisen när som helst haft möjligheten att visitera potentiella knarklangare. Detta leder till att försäljningen förflyttas till mer avlägsna platser vilket skadar deras verksamhet då de inte kommer i kontakt med potentiella köpare i samma utsträckning.

Underlättar polisens arbete

Detta skulle även underlätta polisens arbete då de kan kartlägga droghandeln i större utsträckning som i sin tur också blir en avskräckande åtgärd då färre personer skulle anse att det är värt att ge sig in i droghandeln då risken för att bli lagförd är betydligt högre med visitationszoner. Det är ett faktum att visitationszoner skulle underlätta polisens arbete och det skulle försvåra oerhört för den organiserade brottsligheten med fler uppklarade brott och mindre droger på Växjös gator.

Det är alldeles uppenbart att det behövs hårdare tag mot den organiserade brottsligheten när narkotikahandeln är så pass nära gemene medborgare och att polisen saknar de verktygen som behövs för att stoppa försäljningen av narkotika. Något behöver göras och det är nu. Inför visitationszoner i Växjö city, för ett drogfritt centrum.

Alexander Bengtsson

Love Bolin

Alex Edvardsson

Alla tre är medlemmar i Moderata Skolungdom Kronoberg men skriver debattartikeln som privatpersoner.

Annons
Annons
Annons
Annons