Annons
Debatt

Debatt: Inga bidrag till homofoba extremister

Texten är en debattartikel skriven av Anna Tenje (M), Kommunstyrelsens ordförande, Oliver Rosengren (M), Kommunalråd och riksdagskandidat och Lena Wibroe (M), Vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden
Växjö • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är en arkivbild från en prideparad i Växjö.
Bilden är en arkivbild från en prideparad i Växjö.Foto: David Johansson

Extremismen har inget språk, ingen hudfärg, ingen religion, ingen kultur. Den tar sig olika uttryck, men förenas i att den tar till våld för att gripa makt. Olika extremistiska rörelser göder varandra och är beroende av varandra. Deras chans att kullkasta samhällsordningen är att andra också gör det, så man kan göra upp med våld istället för val. Vi behöver säkra och upprätthålla förtroendet för demokratiska spelregler och samhällets institutioner.

I våras firade vi Växjö Pride och nu pågår Stockholm Pride. Priderörelsen är en hård men kärleksfull och rättvis kamp för lika rättigheter och lika tillträde. Syftet är lika enkelt som svårt: HBT-personer och hetero-personer ska ha lika rättigheter och möjligheter. Samhällets synliga och osynliga dörrar – till arbetsmarknaden, till familjeliv, till idrottsklubben och så vidare – ska vara lika öppna för alla.

Annons

Priderörelsen kommer inte från vänster, inte från höger, den kommer från idén om varje människas rätt till sitt liv. Precis den idé som extremister av alla sorter förkastar. Islamister, vänsterextremister eller nazister representerar ideal om våld, hat och segregation. Pride har varit, är och behöver förbli motsatsen.

Extremisterna förenas i sitt hat mot minoriteter. Olika rörelser riktar udden mot olika grupper, men gemensamt har de sitt våld mot homosexuella: maskerade vänstervåldsverkare som hotar deltagare i Prideparader, nazistmanifestationer mot hbtq-rörelsen och islamisters återkommande hot och våld mot homosexuella.

Växjö har varit tidigt ute i arbetet mot extremism. För flera år sedan beslutade vi om riktlinjer för att hindra att föreningsbidrag går till föreningar utan demokratisk förankring och vi har antagit en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Vi har riktlinjer mot terroråtervändare och tvångsäktenskap. Arbetet mot hedersrelaterat våld är intensivt och fick för ett par år sedan en kommungemensam strategi.

11 september är det val. En röst på Moderaterna innebär en röst för att vidta åtgärder som säkerställer att offentliga medel inte tilldelas verksamheter som riskerar att främja eller stödja radikalisering, hedersförtryck, våldsbejakande extremism samt hat och intolerans mot hbtq-personer. För att inte en enda skattekrona ska gå till extremister som hetsar mot hbtq-personer måste både kontrollen som sker före bidrag betalas ut bli bättre, liksom den revision och utvärdering som alltid bör ske i efterhand. Det kräver båda ändringar i regelverken samt ett tydligare uppdrag till relevanta myndigheter.

Utbetalningar av offentliga medel till föreningar och organisationer som sprider hat mot eller på annat sätt agerar intolerant mot hbtq-personer ska stoppas. Skattepengar ska aldrig betalas ut till organisationer som inte delar det svenska samhällets grundläggande demokratiska värderingar.

Anna Tenje (M), Kommunstyrelsens ordförande

Oliver Rosengren (M), Kommunalråd och riksdagskandidat

Lena Wibroe (M), Vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons