Annons
Debatt

Debatt: Invandrare hjälper till att bygga upp det svenska samhället

”Vården skulle helt kollapsa utan våra invandrare. Vi skulle inte haft en chans att vårda pandemins sjuka utan dem”, skriver Christine Tidåsen, universitetslektor och vårdbiträde.
Växjö • Publicerad 25 april 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christine Tidåsen.
Christine Tidåsen.Foto: Ebba Sund

Snudd på att jag önskar att alla första och andra generationens invandrare gemensamt valde att strunta i att gå till jobbet under tre, fyra dagar. Då skulle nog de allra flesta av SD:s väljare inse att Jimmie Åkesson har helt fel.

På mitt jobb som universitetslektor på Linnéuniversitetet är många av mina kollegor invandrare. Under pandemin har jag hjälp till extra på ett äldreboende: majoriteten av mina kollegor där är invandrare.

Annons

De där invandrarna – de jobbar en hel del. Genom århundradena har invandrare hjälpt till att bygga upp det svenska samhället och inte minst svenska företag. De har bland annat drivit industrier, arbetat med forskning samt gjort stora avtryck i vårt kulturliv.

I dagens Sverige är det bland annat sjukvården som är helt beroende av sina medarbetare som har utländsk bakgrund. I Stockholms län är det 25 prcoent – var fjärde medarbetare – i vården som själva är födda utomlands, eller har föräldrar som är det. Var fjärde vårdanställd har alltså utländsk bakgrund. För specifika yrkesgrupper är det ännu högre andelar. Vården skulle helt kollapsa utan våra invandrare. Vi skulle inte haft en chans att vårda pandemins sjuka utan dem. Våra äldreboenden och vår hemtjänst är helt beroende av invandrare.

Fyra av tio vårdbiträden.

Var femte undersköterska och sjuksköterska.

Nästan fyra av tio läkare.

Fyra av tio specialistläkare.

Var tredje biomedicinsk analytiker.

Var femte psykolog.

Fyra av tio tandläkare.

Nästan varannan tandhygienist har utländsk bakgrund.

Annons

39 procent av alla restaurang- och köksbiträden i Sverige är utrikes födda.

Snudd på hälften, 48 procent, av alla buss- och spårvagnsförare är utrikes födda.

57 procent av alla städerskor och städare är utrikes födda.

Drygt hälften av alla Sveriges doktorander är invandrare. Det är stenhård konkurrens om platserna på landets doktorandutbildningar. Vi importerar brainpower.

Dessutom andelen 80+ ökar från 500 000 till 900 000 i Sverige under 15 år. Vi kommer behöva 160 000 fler som arbetar inom äldrevården. Bara fram till 2026 kommer Sverige att ha 250 000 fler pensionärer. Det är gruppen äldre än 80 år som ökar mest. Totalt inom välfärden kommer vi behöva anställa 500 000 personer. Inse vilken utmaning vi har framför oss. Vi har inget val. Vi måste få integrationen att lyckas. Det är inte bara invandrares och politikers ansvar. Det är också ditt och mitt.

Christine Tidåsen, universitetslektor samt vårdbiträde

Vill du skriva debatt/insändare på VXOnews? Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Annons
Annons
Annons
Annons