Annons

Debatt: Kristdemokraterna – det enda familjepartiet!

Debattartikel av Anna Zelvin (KD), Regionrådskandidat Kronoberg, andranamn till riksdagen och andranamn till Växjö kommunfullmäktige, och Malin Stadig Lundgren (KD), plats sex till regionfullmäktig och på fjärdeplats till Växjö kommunfullmäktige
Växjö • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Zelvin (KD) och Malin Stadig Lundgren (KD)
Anna Zelvin (KD) och Malin Stadig Lundgren (KD)

Vi kristdemokrater anser att familjen är den viktigaste byggstenen i samhället. Familjen är den livsform som har störst möjlighet att vara den lilla och nära gemenskapen som behövs för att våra barn och unga ska kunna växa och utvecklas. Om inte familjen fungerar, fungerar inte heller vårt gemensamma samhälle. Vår familjepolitik har stort fokus på att skapa förutsättningar för föräldrarna att tillbringa tillräckligt med tid tillsammans med barnen.

Nationellt ser vi hur många barnfamiljer kämpar med ekonomin. Det har alltid varit kostsamt att ha barn, men nu har priserna stigit till orimlighetens gräns. Därför föreslår vi kristdemokrater nationellt högkostnadsskydd för elpriserna, sänkt drivmedelspris, sänkt skatt för alla barnfamiljer och höjt bostadsbidrag för alla barnfamiljer med särskilt utsatt ekonomi.

Annons

Vi föreslår en helt flexibel föräldraförsäkring som bygger på att föräldrarna själva ges möjlighet att använda sina föräldradagar fritt, efter helt egna önskemål och behov. Du som förälder ska också kunna överlåta föräldradagar till nära anhöriga. Vi behöver varandra generationer emellan. Det är hög tid att möta upp de behov som finns hos småbarnsfamiljer som önskar ett ökat samarbete och stöd av sin omgivning kring barnomsorgen.

Vi kristdemokrater vill upptäcka och ge stöd till familjer i ett tidigt skede, därför önskar vi inom snar framtid erbjuda förstagångsföräldrar i Kronoberg ett hälsosamtal, detta för att kunna fånga upp länets familjer till goda vanor. Vidare följer vi implementeringen av Kronobarnsmodellen med stort intresse, som handlar om att samordna stöd och hjälp i nära samarbete mellan Region Kronoberg och länets kommuner. Vi tror även att en kommunalt öppen förskola kan utgöra en god gemenskap för barn och föräldrar och vill se fler familjecentraler startas upp i länet. När alla andra partier vill utöka antalet timmar för barn till föräldrarlediga att kunna vara på förskolan vill vi i stället satsa de pengarna på att minska förskolans barngrupper. Max 12 barn i en småbarnsavdelning.

Stabila och fungerande familjer är bra för både barn och vuxna. Vi kristdemokrater vill vara en stark röst för alla barnfamiljer vid förhandlingsbordet!

Anna Zelvin (KD), Regionrådskandidat Kronoberg, andranamn till riksdagen och andranamn till Växjö kommunfullmäktige

Malin Stadig Lundgren (KD), plats sex till regionfullmäktig och på fjärdeplats till Växjö kommunfullmäktige

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons