Annons
Debatt

Debatt: Moderata studenters bostadspolitik är skräp

Debattreplik från Alexander Soto Runevall, ordförande för Demos (S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö) och styrelseledamot i SSU Kronoberg, på Moderata studenters debattartikel ”9 förslag för fler och billigare studentbostäder”.
Växjö • Publicerad 6 september 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I en debattartikel skriven av Moderata studenter uttrycker de en önskan om fler och billigare studentbostäder. Denna önskan delas även av oss i S-studenter och vi har redan sedan tidigare verkat för att uppnå detta mål. Utöver det gemensamma målet har inte våra två föreningar en samsyn i frågan. Vi delar inte deras uppfattning om vad som skulle behöva göras för att uppnå fler och billigare studentbostäder.

Moderata studenter vill att kravet på den minsta tillåtna boytan ska slopas så att studenter i framtiden ska bo i lägenheter mindre än 16 kvadratmeter. Det är knappast många studenter som idag tycker att en lägenhet på 16 kvadratmeter är alldeles för stor; tvärtom så skulle många studenter få svårt att få plats på ett mindre utrymme. Redan i dagens befintliga mindre studentbostäder tvingas studenter att välja mellan och välja bort önskvärt möblemang som ej får plats i deras lägenheter. Efterfrågan på än mindre lägenheter kan nog därför ses som ytterst begränsad.

Annons

Moderata studenter vill även att studentbostäder i framtiden ska byggas så att tillgängligheten för rörelsehindrade till dessa bostäder inte längre ses efter. Att sluta anpassa bostäder efter rörelsehindrade så att deras tillgänglighet till bostadsmarknaden kraftigt begränsas är någonting S-studenter motsätter sig med stor emfas. För att fler människor ska kunna delta i samhället på liknande villkor behöver samhället generellt anpassas mer efter de med särskilda behov, inte mindre.

Moderata studenter anser även att det är en onödig lyx att det idag ställs krav på att studentbostäder större än 35 kvadratmeter ska ha tillgång till direkt solljus. Med tanke på vad forskningen har kommit fram till angående solljusets betydelse genom dess mycket positiva påverkan på våra prestationer och vårt psykiska välmående så framstår även detta förslag från Moderata studenter som tämligen ogenomtänkt.

Moderata studenter vill dessutom avskaffa det kommunala planmonopolet. Istället för att kommunen ska kunna avgöra vilka typer av bostäder som behöver tillföras en kommuns bostadsbestånd vill de ta bort denna möjlighet, för politiken och därmed dess invånare, att påverka vilka typer av bostäder som byggs. Det är inte troligt att marknaden själv kommer att lösa bristen på billiga studentbostäder; får den avgöra helt utan inblandning lär andra, för byggherrar mer lukrativa, typer av bostäder byggas. Det är naivt att sätta sitt hopp till en oreglerad marknad. Vad som behövs är offentliga investeringar för att komma tillrätta med bostadsbristen. Detta förstår vi i S-studenter och därför fortsätter vi verka för denna typ av lösningar. Bostadsbristen kräver seriösa förslag, inte Moderata studenters påståenden om studenters tillvaro i onödig lyx eller deras naiva tro på marknaden.

Alexander Soto Runevall, ordförande för Demos, S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö, och styrelseledamot i SSU Kronoberg.

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons