Annons

Debatt: Moderaterna, Anna Tenje och SD

Texten är en debattartikel skriven av Gunnar Storbjörk, Socialdemokrat i Växjö.
Växjö • Publicerad 23 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Här saknas innehåll

Att Moderaterna öppnat dörren för Sverigedemokraterna är ingen nyhet inför årets valrörelse. Utan att skämmas har man sträckt ut armarna för att omfamna det stöd man kan få för att bilda regering. De löftena Moderaterna tidigare har gett för att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande har visat sig väga lätt. Så lätt att Ulf Kristersson i sitt Almedalstal valde att hylla Sverigedemokraternas hållning i frågan om invandring.

”Inget annat parti har som SD i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandringen om vi ska ha en chans att klara integrationen,” sade Kristersson. Ett budskap som sedan har framförts flera gånger i diverse partiledarutfrågningar och debatter.

Annons

Några dagar efter Kristerssons Almedalstal presenterades del ett av Sverigedemokraternas vitbok. En oberoende forskare som visade sig vara partimedlem skriver att partiet bildats av personer med djupa rötter i både den nysvenska rörelsen, skinnskallerörelsen och den fascistiska rörelsen. En samling namn som ger Sverigedemokraten Mattias Karlsson ont i magen men som inte tycks besvära Moderaterna det minsta.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson delar den 16 augusti bilden på ett SL tåg iklätt reklam för Sverigedemokraterna på Twitter. Texten lyder: "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!"

Moderaternas oförmåga att sätta gränser gentemot sverigedemokraterna är tydlig. Det är ingen slump utan ett väl avvägt vägval inför valrörelsen. Ett vägval som såklart är väl förankrat i Moderaternas partistyrelse och partitopp. Anna Tenje, moderat och kommunstyrelseordförande i Växjö kommun är Moderaternas andre vice ordförande. Ett uppdrag som innebär stort inflytande över Moderaternas strategiska vägval och möjliga samarbetspartners.

När frågan om hur Moderaterna lokalt i Växjö kommer att förhålla sig till samarbete med Sverigedemokraterna är det valledaren Renée Jaramillo som är tydlig. Han menar på att Moderaterna lokalt aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Anna Tenje däremot är mer flyktig i sina svar.

Så Anna Tenje, hur ska du ha det? Är Sverigedemokraterna vägen till makten både nationellt och lokalt? Hur försvarar du ett nationellt samarbete med ett parti bildat ur Bevara Sverige svenskt med en rättspolitisk talesperson som med blinkningar till nazisternas tåg mot gaskamrarna tar sig an en integrationspolitisk debatt.

Anna, det är dags att du redovisar för Växjös väljare hur du resonerat i Moderaternas partitopp gällande samarbetet med Sverigedemokraterna. Det är väl omöjligen så att du där säger en sak och på hemmaplan en annan?

Gunnar Storbjörk, Socialdemokrat

Gunnar Storbjörk, S
Gunnar Storbjörk, SFoto: Lars-Göran Rydqvist
Annons
Annons
Annons
Annons