Annons

Debatt: Rätt vård, i rätt tid – på rätt plats

Växjö • Publicerad 3 juli 2024
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: Ebba Sund

I en tid där akutmottagningar står inför ökande tryck är det viktigt att vi överväger åtgärder som kan förbättra vårdkedjan. Ett remisskrav till akutmottagningen är en sådan åtgärd som ska utredas för att säkerställa att patienter får rätt vård, i rätt tid, på rätt plats.

Akutmottagningarna i länet är hårt belastade, och patienter med olika vårdbehov söker sig dit. Tyvärr är inte alla besök akuta, och det är inte ovanligt att patienter med mindre allvarliga problem tar upp värdefull tid och resurser på akutmottagningen. Många patienter som söker vård på akutmottagningen hänvisas till egenvård eller till sin vårdcentral.

Annons

Vi vill att fler patienter i första hand ska ha kontaktat sin vårdcentral eller 1177 innan de söker vård på akuten, på det viset kan vi säkerställa att de som kommer till akutmottagningen verkligen behöver den akuta vården.

Fördelar med modellen:

  • Effektiv resursanvändning: Genom att filtrera bort icke-akuta fall kan akutmottagningen fokusera på de mest brådskande fallen och använda sina resurser mer effektivt.
  • Minskat tryck: Remisstvånget minskar trycket på akutmottagningen och ger personalen möjlighet att prioritera rätt patienter, vilket också leder till kortare väntetider för patienterna.
  • Ökad patientsäkerhet: Akut sjukdom kan behandlas snabbare, och patienterna får rätt vård på rätt vårdnivå.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat att utreda ett införande av remisskrav till akuten. Utredningen kommer att fokusera på hur ett sådant system kan utformas på bästa sätt. Vi strävar efter att våra patienter ska få rätt vård i rätt tid – på rätt plats.

Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Magnus Carlberg (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons