Annons
Debatt

Debatt: S vill ta krafttag om skolan

Debattartikel av Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, och Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden
Växjö • Publicerad 21 november 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: ADAM WRAFTER

I veckan presenterade Lärarförbundet sin årliga skolranking och det var ingen rolig läsning för Växjö kommuns invånare. Kommunen fortsätter att falla i rankingen och är nu rankad på plats 207 av Sveriges totalt 290 kommuner. Det är ett tapp med 28 platser jämfört med förra året. Det är inte värdigt en kommun med universitet och lärarutbildning.

De senaste 15 åren då Moderaterna styrt i Växjö har utvecklingen tyvärr gått åt fel håll. 2006, under socialdemokratiskt lett styre, låg Växjö på plats åtta i samma ranking.

Annons

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att en skolkommission tillsätts för att komma till rätta med problemen. En kommission kan bestå av representanter från lärarkåren, elever, näringslivet, forskare och av tjänstepersoner från Växjö kommun och uppgiften bör vara vända på varje sten för att gemensamt komma fram till en lösning. Kommissionens arbete bör ske i dialog med de politiska partierna. Men detta förslag sa en enig moderatledd majoritet nej till. De ansåg snarare att Socialdemokraterna svartmålade Växjö kommuns skolor.

Vi har i dag en situation där nästan 300 elever varje år slutar nian utan att ha nått kunskapsmålen. Många elever känner sig inte trygga i skolan och har svårt att hitta en studiero. Samtidigt har genomförandet av det aktiva skolvalet inneburit att segregationen bland skolorna har ökat ytterligare. Kommunens medarbetare i skolan gör en oerhörd insats varje dag men de har det inte lätt när det ständigt är brist på vikarier och de tvingas jobba i digitala system som inte fungerar.

Socialdemokraterna tycker att skolorna måste få de resurser de behöver så att lärarna kan se till att alla eleverna når kunskapsmålen och så att likvärdigheten ökar. Samtidigt vill vi öka resurserna till elevhälsan, skapa bättre arbetsmiljö för personalen och bättre studiero för eleverna, ge lärarna bättre förutsättningar för undervisningen och rektorerna måste få tid att vara pedagogiska ledare. För att lyckas med det måste vi ha dialog med facken, rektorer och lärare. Det är de som är proffs och vi måste lyssna på dem.

Det handlar inte längre om brist på resurser. Det finns pengar. Under de två senaste åren har Växjö kommun gjort historiska överskott på över en halv miljard kronor. En större del av de pengarna har lagts på hög men tänk om de i stället hade använts i skolans värld.

Socialdemokraterna svartmålar inte Växjös skolor. Vi talar bara om hur verkligen ser ut och nu bekräftas detta även i Lärarförbundets ranking. Det vi nu ser är resultatet av över 15 år av moderat skolpolitik. Det är inte vad Växjös kommuninvånare behöver. För att förändra denna utveckling behövs ett maktskifte, för Växjös elever och lärare förtjänar bättre.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons