Annons
Debatt

Debatt: Säkerheten på Campus i skugga

Debattartikel från Samuel Naumovski Vickius, vice ordförande KDU Kronoberg.
Växjö • Publicerad 5 december 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Campusområdet.
Campusområdet.Foto: Filip Sjöfors

I veckan har den senaste trygghetsmätningen i Växjö kommun kommit ut till allmänheten och den visar att studenterna fortsatt upplever otrygghet i campusområdet. Det har visserligen förbättrats jämfört med tidigare mätningar, då det gjorts flera insatser i området. Kommunen har bland annat gett fastighetsägare uppdrag att göra vissa nödvändiga åtgärder. Men vad kommer att hända nu när styret i kommunen har skiftat och alliansen kommit i opposition? Jag befarar att denna fråga kommer hamna i skugga.

Som student på Linneuniversitetet i Växjö är säkerheten på campus en oerhört viktig fråga för mitt personliga engagemang inom det lokala kristdemokratiska ungdomsförbundet. Det är en fråga som har diskuterats sedan en tid tillbaka och än idag är högst aktuell. Den upplevda otryggheten har bidragit till att studenter engagerat sig och skapat ideella föreningar men nu måste vi se ett ökat politiskt engagemang på kommunal nivå!

Annons

Risken nu när ett rödgrönt styre har tagit över i Växjö är att denna fråga nedprioriteras och att vissa nödvändiga insatser ej kommer genomföras framöver. Innan valet i september tog vi kristdemokrater upp ämnet och det är något vi kommer fortsätta arbeta för efter att ha sett positiva följder av våra tidigare förslag. Däremot kommer detta arbete nu fortsätta från opposition.

Nu vill vi som ungdomsförbund återigen lyfta vikten av att i framtiden prioritera tryggheten på campusområdet och vi föreslår följande åtgärder:

  • Stärka belysningen (då det varit som mest otryggt under dygnets mörka timmar).
  • Fortsätta stötta de föreningar som bidrar till en ökad trygghet.
  • Undersöka möjligheten att placera ut trygghetskameror på strategiska platser.
  • Fortsätta stötta samverkansgruppen som skapades föregående år.

Vi Kristdemokrater kommer fortsatt arbeta för en ökad trygghet i hela Kronoberg, för oss hamnar inte trygghetsfrågan i skugga.

Samuel Naumovski Vickius, vice ordförande KDU Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons