Annons

Debatt: Sluta begränsa studenters valborgsfirande

Debattartikel av Izabel Riedl, Riksordförande Moderata studenter, och Johan Vanerell, Ordförande MST Växjö.
Växjö • Publicerad 29 april 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Izabel Riedl, Riksordförande Moderata studenter, och Johan Vanerell, Ordförande MST Växjö.
Izabel Riedl, Riksordförande Moderata studenter, och Johan Vanerell, Ordförande MST Växjö.Foto: Montage

Valborg är en fin tradition, framför allt för oss studenter. Däremot gör tråkiga regler att firandet blir mindre roligt än det faktiskt skulle kunna vara. Det är dags för nya reformer - för mer fest.

Ett glas rosé i parken

Annons

Studenter som till exempel vill ha en picknick och ta ett glas rosévin i Ekonomikumparken i Uppsala riskerar varje Valborg böter. Är det missbrukare och minderåriga man vill komma åt är det bättre att ställa ut fler ordningsvakter, istället för att begränsa människor till hemmafester där ordningsvakter inte kan se om det finns minderåriga som dricker.

Alc på Ica

Det är dags att avsluta statens överförmynderi - slopa Systembolagets monopol! Låt människor köpa en flaska vin eller några öl på sin lokala mataffär. Om det återigen är missbrukare och minderåriga man vill komma åt så är det bättre att fokusera på riktade insatser, istället för att omyndigförklara människor. Sedan 2004 har alkoholkonsumtionen och det alkoholrelaterade dödliga våldet minskat, samtidigt som Systembolaget har utökat sina öppettider, börjat med hemleverans och antalet butiker ökat markant. En liberalisering av alkoholmarknaden har med andra ord inte resulterat i de skräckscenarion som vänstersidan brukar måla upp. Låt Systembolaget konkurrera mot övriga aktörer på en jämlik spelplan.

Låt företagen bestämma över sina öppettider

Under valborg anordnar nationer, studentpubar och nattklubbar roliga firanden för studenterna. Idag begränsar dock kommunpolitiker hur länge de får ha öppet. Trots att många barer, restauranger och nattklubbar vill ha öppet längre säger politikerna nej. Andra näringsverksamheter får bestämma sina öppettider, så varför får inte restauranger och nattklubbar det? Alla företag borde få konkurrera på lika villkor.

Slopa kravet på onödig mat

Idag är det krav på att kunna servera tillagad mat för att få sälja alkohol. Det innebär mycket krångel och blir väldigt dyrt för nattklubbarna som tvingas ha kockar i köket sent in på natten trots att ingen på dansgolvet beställer mat. Det blir också en hel del matsvinn eftersom nattklubbarna tvingas erbjuda ett varierat utbud. Hamburgare, smörgåsar och korv räcker inte. Matkravet innebär också att företagare som under valborg eller sommaren vill ställa upp en pop-up bar, som enbart serverar alkohol på ett torg eller i en park, inte får det.

Vi i Moderata studenter vill både ta bort onödiga regler som försvårar för studenternas valborgsfirande och underlätta för restaurang- och kroglivet genom att låta krögarna bestämma över sina öppettider och ta bort kravet på matservering vid försäljning av alkohol. Vi vill även underlätta för fler uteserveringar året runt genom att göra det enklare att få serverings- och alkoholtillstånd samt ta bort de onödiga avgifterna för uteserveringarna.

Izabel Riedl, Riksordförande Moderata studenter

Johan Vanerell, Ordförande MST Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons