Annons

Debatt: Socialdemokraterna har påbörjat nedmonteringen av Arbetslinjen i Växjö

Debattartikel av Simon Timsa Karlsson och Ellinor Jaramillo från Moderat Skolungdom i Kronoberg.
Växjö • Publicerad 19 april 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ellinor Jaramillo och Simon Timsa Karlsson från Moderat Skolungdom i Kronoberg. Bilden är ett montage.
Ellinor Jaramillo och Simon Timsa Karlsson från Moderat Skolungdom i Kronoberg. Bilden är ett montage.Foto: Privat

“Alla som kan jobba ska jobba” är citatet som byggt upp Sverige. Det är tankesättet som skapar välfärd och välstånd. Trots det jobbar inte Socialdemokraterna med att få människor i arbete, utan tvärtom så fattar de beslut som motverkar detta. Snarare nedmonterar de arbetslinjen vilket de har börjat med i Växjö.

Fram till den 7 februari 2023 har Växjö kommun haft ett system där det finns vissa krav för att få ett garanterat sommarjobb av kommunen (Växjölöftet Sommar), även kallat feriejobb eller garantijobb. Kraven har bland annat varit att man ska vara jobbsökande för att bli berättigad ett garanterat sommarjobb av kommunen. Men det främsta kravet har varit att man ska vara godkänd i ämnena svenska, engelska och matematik.

Annons

Kravet om att ha godkända betyg i kärnämnena är en viktig insats för att få fler unga att klara skolan. Var det så att man inte uppfyllde det kravet så blev man erbjuden sommarskola innan man kunde få sitt garantijobb. Genom att först delta i sommarskola fick man därefter ett garantijobb oavsett resultat. Detta innebar att man gav unga en chans att få fullständiga betyg och få ett sommarjobb på samma gång. En godkänd utbildning är en grundläggande förutsättning för att bli självförsörjande och när vi ser att fler unga går ut gymnasiet utan fullständiga betyg måste kommunerna göra insatser för att vända detta.

Socialdemokraterna menar på att denna nya reform ska gynna näringslivet och ungdomars chans till jobb. Detta håller vi med om, att ha sommarjobb genom kommunen leder till att unga testar på nya yrken men förra reformen bidrog både till det och ökad chans för ungdomar att klara skolan. Socialdemokraterna saknar även fler argument till varför detta skulle vara bättre än förra reformen då deras fördelar gynnar ungdomar lika mycket som Växjölöftet Sommar. Därför menar vi att detta beslut är oerhört onödigt!

Att ställa krav är att bry sig. Men Vänstersidan av politiken är rädda för krav. Det är oroande att Centerpartiet och Miljöpartiet, som var med och införde detta med oss, nu låter Växjölöftet Sommar avskaffas. De anser att ställa krav på människor är att peka ut vissa individer i samhället som svagare. Det är helt fel. Att ställa krav på människor är ett sätt att se till att man utvecklas och utmanas på ett sätt som väcker drivet i människor. Om detta är det första kravet Socialdemokraterna tar bort undrar man då vad som är näst. Är det kraven på betyg i skolan eller är det kraven på SFI? Vilken är nästa reform som ska fortsätta deras nedmontering av Arbetslinjen?

Vi tycker att beslutet om att ta bort kraven för kommunala garantijobb är dåligt. Detta är inte att värna om ungas framtid. Vi skulle istället vilja se både på nationell och kommunal nivå olika typer av reformer som gör att fler unga klarar skolan och får sina första jobb. Vi vill istället se sänkta kostnader för att anställa unga, satsningar på att unga ska klara skolan och framförallt att kommunen behåller Växjölöftet Sommar.

Simon Timsa Karlsson, Moderat Skolungdom i Kronoberg

Ellinor Jaramillo, Moderat Skolungdom i Kronoberg

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons