Annons
Debatt

Debatt: Socialdemokraterna vill satsa på skolan

Debattartikel av Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

För Socialdemokraterna är valet enkelt vi vill satsa på skolan och därför gav vi skolan ett resurstillskott på 95 miljoner i vårt budgetförslag för Växjö kommun 2023. Elever och lärare kämpar i skolan varje dag och gör sitt yttersta. Det är politiken som måste skapa goda förutsättningar.

Tyvärr föll vårt förslag och istället antogs Alliansens förslag. Ett förslag som innebär en besparing på skolan.

Annons

Alliansen tillskott på 58 miljoner till skolan täcker inte ens nästa års demografi och hyreskostnader (Beräknat till 64 miljoner) Dessutom får utbildningsnämnden nya uppdrag att göra för 15 miljoner.

Alliansen sparar på barn och ungas utbildning och väljer istället skattesänkningar och att lägga pengar på hög.

Efter 16 års moderatlett styre är det fortfarande hundra elever som de senaste åren varken klarat målen i svenska eller matte när det slutar lågstadiet, detta trots räkna-skriva-garantin.

263 elever i årskurs 6 når inte målen i alla ämnen, och 126 elever är inte behöriga till gymnasiet. Så här kan vi inte ha det men det är så det ser ut efter 16 år med moderaterna i spetsen.

I detta läge väljer moderaterna och övriga partier i styret alltså att sänka skatten och spara på skolan. Vi socialdemokrater vill istället satsa på skolan så att elever och lärare får de förutsättningar som krävs för att alla elever ska få det stöd de behöver. Vi vill satsa på pengar på undervisning, fler vuxna i skolan och en stärkt elevhälsa. Barnen är vår framtid.

Växjös lärare och elever förtjänar bättre.

Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons