GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Sommarkatten är ”död”

Debattartikel av Pia Lindkvist, ordförande för föreningen Djurens Vänner i Växjö.
Växjö • Publicerad 16 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fenoment sommarkatten är död skriver Pia Lindkvist, ordförande för föreningen Djurens Vänner i Växjö.
Fenoment sommarkatten är död skriver Pia Lindkvist, ordförande för föreningen Djurens Vänner i Växjö.Foto: LENNART MÅNSSON

Sedan tidigare är sommarkatten ett känt fenomen: kattungar som lever med en familj på sommarstället och sedan lämnas kvar åt sitt öde när familjen åker därifrån. Dessa går ofta en plågsam död till mötes. I dagens Sverige dumpas/kvarlämnas nu istället katter och andra smådjur (kaniner, marsvin, råttor, m fl) inte bara på sommaren utan året runt, trots gällande lagstiftning!

Föreningen Djurens Vänner, Växjö som är en av fyra ideella djurorganisationer i Växjöområdet omplacerar drygt 100 katter/år. Då övriga tre organisationer uppskattningsvis omplacerar lika många djur skulle, om vi inte fanns och tog detta ansvar, över 400 övergivna katter fortsätta vara hemlösa och lida varje år (Då har vi inte räknat in alla de katter som vi av ekonomiska eller platsmässiga skäl inte har möjlighet att ta in).

Med detta arbete följer kostnader såsom veterinärvård, mediciner, mat, sand osv. Vi är en ideell förening som existerar tack vare andra människors givmildhet - men det blir allt svårare.

Vi försöker marknadsföra oss via sociala medier, medverka på marknader, annonsera osv ...men marknadsföring mättar inga hungriga djurmagar! Ingen av djurorganisationerna i Växjö får ekonomiskt stöd från Växjö kommun.

Min fråga: OM inte vi föreningar funnits - HUR hade Växjö Kommun hanterat och löst frågan med alla dessa flera hundratals hemlösa djur varje år?

Vi behöver stöd och hjälp!

Pia Lindkvist, ordförande för föreningen Djurens Vänner i Växjö