Annons
Debatt

Debatt: ”Stoppa minutjakten för sophämtarna”

Debattartikel av Tomas Thornell (S).
Växjö • Publicerad 1 september 2021
Foto: Alexander Hall

I dagarna har P4 Kronoberg rapporterat om att antalet skador som orsakas av sopbilar ökar i Växjö kommun. Bara i år har det hitintills skett 66 skador och det handlar om allt från påkörda staket, till postlådor och bilar.

Sedan ett tag tillbaka sköts sophämtningen av det kommunala bolaget SSAM, som i sin tur har upphandlat hämtning av sopor. Det innebär att hämtningen görs av ett privat bolag och som sen i sin tur har anlitat underentreprenörer. Det är alltså en rätt lukrativ bransch då företaget som vann upphandlingen i sin tur kan anlita underleverantörer för att utföra den upphandlingen som företaget har vunnit, men ändå göra vinst.

Annons

Det är inte bara Växjö kommun som är delägare i SSAM, utan flera kommuner i vårt län ingår. Bland annat grannkommunen Älmhult. I Älmhult är sophämtningen inte privatiserad, utan sköts i kommunal regi och där har det i jämförelse bara skett två/tre skador mot 66 inom den del som är upphandlad.

När det är sådan stor skillnad så måste varje tänkande person fundera över varför. Beror skillnaderna på att verksamheten bedrivs i offentlig eller privat regi? Jag tror nödvändigtvis inte att det behöver vara så. Men när upphandlingen vinns av ett företag och sen använder det företaget underleverantörer för att utföra själva verksamheten, så finns det risker som är påtagliga. Marginalerna blir då små för utförarna och då behöver varje tömning ske snabbt och hörn behöver rundas. Då kommer riskerna för olyckor att öka och det kan vi tydligt se i Växjö kommun och i andra delar av länet.

Det är inte bara inom omsorgen i Växjö kommun som personalen drabbas av den så kallade minutjakten, detta sker nu även inom sophämtningen. Personalen som jobbar med sophämtning tvingas köra snabbare, det ska sparas pengar och då inträffar självklart incidenter. Det är dags att denna minutjakt upphör, både för personalen som hämtar sopor och för de som vårdar våra äldre.

Den moderatledda majoriteten har styrt Växjö kommun i snart 16 år och under dessa år har de gjort otaliga privatiseringar utan konsekvenstänk. Växjö kommun ska ta stort ekonomiskt ansvar men vi måste ändå säkerställa att det finns möjligheter att utföra tjänsterna med en bra arbetsmiljö och att det blir så bra för Växjö kommuns invånare som det är möjligt, oavsett om det är i offentlig eller privat regi.

Detta måste upphöra nu. Växjö kommuns invånare förtjänar bättre.

Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition.

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons