Annons
Debatt

Debatt: Ungdomars bostadssituation måste lösas och vi vet hur

Debattartikel från företrädare för S-studenter.
Växjö • Publicerad 3 april 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
190822 En kvinna packar in flyttlådor i en flyttbil under en fotografering i Lund.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35648
190822 En kvinna packar in flyttlådor i en flyttbil under en fotografering i Lund.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35648Foto: LUDVIG THUNMAN

Ännu en vår, ännu bostadsbrist. Tillgången till billiga bostäder hindrar tusentals ungdomar från att flytta hemifrån och börja studera. Bristen på hyresrätter kräver att samhället agerar för att ge Sveriges ungdomar de bostäder som de har rätt till.

Bostadsbristen som främst drabbat Sveriges studenter och unga vuxna fortsätter utan någon ljusning i sikte. Köerna i de flesta studentstäderna är fortsatt långa. I flera fall är köerna så långa att en student hinner gå färdigt en hel universitetsutbildning innan denne kan förvänta sig att se skymten av ett förstahandskontrakt. Det leder till att många väljer bort utbildningar för att det är omöjligt att hitta en bostad. Andra kan inte fokusera på sina studier för att de tvingas att ständigt flytta mellan andrahandskontrakt samtidigt som de arbetar extra för att ha råd med ockerhyra. Bostadsbristen gör det dessutom svårt för studenter som ska ta sina första steg ut på arbetsmarknaden. För vissa blir det omöjligt att ta jobb i en annan stad bara för att man inte kan hitta en bostad till ett rimligt pris. När fler och fler tvingas välja bort utbildningar och jobb på grund av bostadsbristen blir hela samhället fattigare.

Annons

Samtidigt är det frustrerande att en majoritet av riksdagspartierna inte ens tar situationen på allvar. Under hösten valde högerpartierna att kapa byggsubventionerna som varit en livlina för tusentals studenter. Innan investeringsstödet avskaffades hade subventionen hjälp till att finansiera över 6300 studentbostäder i Sverige. Notan har högern skickat direkt till alla unga som är på jakt efter ett hem. Vi kommer i slutändan tvingas betala priset i form av trångboddhet och högre hyror.

Situationen på bostadsmarknaden kan inte fortsätta, Sverige måste göra mer för att långsiktigt garantera rätten till bostad. Därför föreslår S-studenter för det första att byggsubventionerna rullas tillbaka. Subventionerna av billiga hyresrätter måste återinföras och systemet måste bli ambitiösare för att garantera att fler boenden byggs än tidigare. Vi kräver dessutom att det införs ett tak på hur dyra studentbostäderna som byggs får vara. Idag byggs det lägenheter åt studenter som bara de mest välbärgade har råd med. Det är inte ovanligt att hyran för en nybyggd studentlägenhet äter upp nästan hela studiemedlet. I vissa fall försvinner så mycket som 70 procent av studiemedlet i hyra. Det är en dubbelt så hög boendekostnad jämfört med vad Sveriges Förenade Studentkårers menar är rimligt att lägga på boendet varje månad.

På kort sikt hjälper tyvärr varken subventioner eller hyrestak. Innan de billiga bostäderna har kommit på plats måste vi stötta alla med ett behov av bostad. Därför föreslår S-studenter även ett högre och generellt bostadsbidrag. Det skulle göra det möjligt för större grupper att börja studera utan att alla pengarna försvinner i hyra.

Sverige har inte råd att låta bostadsbristen fortsätta. Alla studenter har rätt till ett eget hem och vi måste göra mer för att bygga billiga bostäder. Därför kräver S-studenter återinförda och ambitiösare byggsubventioner, ett generellt bostadsbidrag för studenter och ett hyrestak för studentbostäder.

Emma Fastesson Lindgren, Förbundsordförande S-studenter

Johan Ekegren, Bostadspolitisk talesperson S-studenter

Jakob Segerlind, Bostadspolitisk talesperson S-studenter

Alexander Soto Runevall, Ordförande Demos S-studenter Växjö

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons