GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Välkommen till Växjö, energiministern! Vi hoppas på skarpa besked om energipolitik som löser, inte skapar, problem

Debattartikel av Oliver Rosengren (M), Riksdagskandidat, Björn Svensson (M), Kommunkandidat.
Växjö • Publicerad 27 april 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö Energi.
Växjö Energi.Foto: Urban Nilsson

Sverige har under många år utsatts för en energipolitik som snarare skapar problem än löser dem. Det minsta du ska kunna förvänta dig av politiker är att åtminstone inte skapa nya problem för dig och din vardag.

Idag besöker energiminister Khashayar Farmanbar (S) Växjö och VEAB. Här har vi tvärtom försökt lösa problem genom energipolitiken. 1887 blev Växjö först i Sverige med elektrisk gatubelysning och allmän distribution från ett kommunalt elverk. 2019 blev vi först igen, då som det första fossilfri energi- och kommunikationsföretaget i landet.

Socialdemokraterna stängde Ringhals 1 och 2 i förtid, vilket enligt forskare gett södra Sverige 30-45 procent högre elpriser. Nu hindras ny kärnkraft genom mål om kärnkraftens utfasning som förkortar investeringshorisonten, förbud mot kärnkraft som hindrar byggande på fler platser, ersättningssystem som inte premierar kärnkraftens planerbarhet och politisk osäkerhet.

Sverige behöver en helt ny energipolitik, som löser problem. Det har också stöd av medborgarna. 6 av 10 är positiva till kärnkraft och 45 procent vill i första hand satsa på kärnkraften. Därför vill vi föreslå energiministern:

  • Bygg nya kärnkraftsreaktorer för högre elproduktion.
  • Bygg ut elnätet för bättre överföringskapacitet.
  • Satsa mer på forskning om småskalig kärnkraft.
  • Värna vattenkraften genom att stoppa tillståndsomprövningen som nu hotar vattenkraften.
  • Stärk kommunala vetot mot vindkraft, så att utbyggnad sker med respekt för människor, djur, natur och rikets säkerhet.
  • Utveckla kraft- och fjärrvärme med slopad avfallsförbränningsskatt.
  • Planerbarhet ska löna sig i elsystemet.
  • Byt ut förnyelsebart mot fossilfritt som mål för energipolitiken.

Energipolitiken drabbar människor. Över hälften oroade sig i våras för den egna ekonomin och 4 av 10 var rädda att inte kunna betala sin elräkning. Hela priskrisen kan för en vanlig familj innebära 40 000 kronor i ökade kostnader, samtidigt som inflationen gör att reallönen minskar. Osäkerheten i energisystemet ökar arbetslösheten och sänker tillväxten, när det hindrar etablering eller utveckling av företag och nya jobb.

Du ska inte behöva ransonera din el i Sverige. Du ska kunna lita på att du kan leva ditt liv, njuta av vårt välstånd och frukterna av ditt hårda arbete, med trygg, stabil, grön, demokratisk energi. Det är vårt löfte. Kan energiministern ta i hand på det?

Oliver Rosengren (M), Riksdagskandidat

Björn Svensson (M), Kommunkandidat