Annons
Debatt

Debatt: Var tredje polis söker annat jobb – höj lönerna, skärp straffen och förbättra villkoren

Debattartikel av Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun och riksdagskandidat.
Växjö • Publicerad 3 november 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Adam Wrafter/Pressbild

Sverige är i ett allvarligt läge med nästan dagliga skjutningar, parallella klansamhällen och barn som rekryteras till grov organiserad brottslighet. Vårt land är samtidigt i bottenligan för polistäthet i Europa. För att göra Sverige tryggt igen krävs en upprustning av polisen och rättspolitiken. Det är avgörande att vi har poliser som vill fortsätta vara poliser.

Känslan av hopplöshet inför kriminalitet blir ett arbetsmiljöproblem för poliser. Fler än 3000 poliser skrev på en namninsamling med en lång rad förslag tidigare i år. Moderaterna står bakom merparten och har drivit förändringar i riksdagen. Utöver de direkta arbetsvillkoren råder det samstämmighet från poliser om att det är avgörande att redskapen för att bekämpa brott förbättras. Det är ett politiskt ansvar att rusta polisen med goda villkor att göra sitt jobb.

Annons

Var tredje polis söker annat jobb och många poliser som arbetar i utsatta områden lider av psykisk ohälsa. Det är en varningsklocka att ta på allvar. Vi behöver därför skyndsamt:

  • Höja polislönerna. Polisförbundet varnar för att rekryteringen hotas av att regeringen inte öronmärkt några resurser till höjda polislöner. Stödet för höjda polislöner är omfattande i befolkningen. Moderaternas satsning kan bli 3000 kronor i höjd lön per månad för varje polis.
  • Öka polistätheten. Med 6000 fler poliser kommer Sverige till en genomsnittlig polistäthet för EU: 3 poliser per 1000 invånare eller totalt 32 000 poliser. Det är viktigt för att polisen ska ha goda förutsättningar att bekämpa brott.
  • Förbättra villkoren. Polisen är idag ålagda flera arbetsuppgifter som skulle kunna flyttas till mindre kvalificerade funktioner. Det frigör poliser till att arbeta förebyggande och brottsbekämpande.
  • Stärka rättskedjan. Det räcker inte med fler poliser. När poliserna blir fler och straffen längre kommer trycket på hela rättskedjan öka. Moderaterna satsar därför på 300 fler åklagare, nya fängelseplatser och en förstärkning av domstolsväsendet. Kriminalvården ska överta ansvaret för unga brottslingar från socialtjänsten.
  • Förstärka polisutbildningen. Med höjd lön och betald polisutbildning borde fler med goda kvalifikationer söka sig till polisutbildningen i Växjö och på andra platser. Det är av högsta vikt att kraven inte sänks för att få fler poliser, utan att villkoren förbättras. Polisens våldsmonopol kräver hög kvalitet på studenter och höga trösklar för examen.
  • Skärpa straffen. För att polisen ska kunna bekämpa brotten är det betydelsefullt att de som grips och döms också hålls borta från gatorna genom fängelse eller utvisning. Straffen behöver skärpas med avskaffade straffrabatter – ungdomsrabatt, mängdrabatt och tvåtredjedelsfrigivning – för grova brott.
  • Utöka utredningsredskapen. Moderaterna föreslår en rad krisåtgärder mot den grova brottsligheten, exempelvis anonyma vittnen, visitationszoner, hemlig avlyssning och kraftig utbyggnad av kameraövervakningen. Flera av åtgärderna frestar på integriteten, men är tillfälligt nödvändiga för att knäcka gäng och kriminella klaner.

Med 6000 fler poliser och 3000 kronor högre lön kan fler poliser trivas bättre i yrket och bli kvar. Det är avgörande för att göra Sverige tryggt igen att vi inte bara får in nya poliser, utan att de befintliga och erfarna poliserna stannar.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun och riksdagskandidat

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons