Annons

Debatt: Växjö - Förbättra kollektivtrafiken nu!

Debattartikel av Samuel Naumovski Vickius, styrelseledamot KDU Kronoberg.
Växjö • Publicerad 22 april 2024
.
.Foto: Urban Nilsson

Växjö, en stad berikad av sin kulturella mångfald och akademiska stolthet, framträder en växande utmaning som riskerar att skymma dess potential. Det gäller kollektivtrafikens nuvarande tillstånd, en avgörande faktor för stadens livskvalitet och dess förmåga att behålla talang. Med en kollektivtrafik präglad av sporadiska avgångstider och en begränsad service som sträcker sig över dygnets timmar, blir det tydligt att en omvärdering inte bara är önskvärd utan nödvändig. Efter tre år som student här i staden är situationen forsatt oförändrad.Denna situation utgör ett praktiskt hinder för stadens invånare, särskilt för stadens studenter som ofta finner sig i campusbubblan. Såsom kollektivtrafiken ser ut i dagsläget är det en rak motsats gentemot den bild som Växjö strävar efter att upprätthålla med att vara en studentvänlig stad. Det behöver finnas fler möjligheter för studenter att ta sig in till centrum, helg och kvällstid. Det är ohållbart att studenter hamnar i skymundan och begränsas till att endast vistas vid campusområdet.

Ett lysande exempel på hur kollektivtrafiken kan hanteras finns i Jönköping, en stad som likt Växjö, har ett stort antal studenter men skiljer sig åt i hur väl deras kollektivtrafiksystem fungerar. I Jönköping har man förstått vikten av frekventa avgångar och en omfattande täckning som inkluderar alla delar av staden, vilket gör det enkelt för både studenter och yrkesverksamma att navigera staden utan bil, samtidigt som man möjliggör en mer social tillvaro med goda förbindelser till stadskärnan. Denna tillgänglighet bidrar till en känsla av sammanhang och gemenskap bland stadens invånare, som på sikt även lockar studenterna att stanna i staden efter dess studier.

Annons

Växjös kollektivtrafik behöver nytänk och inspiration. Genom att öka avgångsfrekvensen och utvidga nätverket till att omfatta fler delar av staden, inklusive campusområdet, kan Växjö erbjuda sina invånare och studenter en mer flexibel och tillgänglig tjänst. Vidare bör regionens beslutsfattare genomföra regelbundna undersökningar för att förstå resenärernas behov och anpassa tjänsten därefter. Förutom att öka tillgängligheten och bekvämligheten för invånarna, skulle en förbättrad kollektivtrafik också vara en viktig faktor i att öka säkerheten och tryggheten Att kunna förlita sig på en tillförlitlig och frekvent kollektivtrafik minskar risken för oönskade situationer under dygnets mörka timmar.

Genom att investera i och förbättra kollektivtrafiken, signalerar Växjö inte bara sitt engagemang för miljön och sina invånares välbefinnande, utan också sin vision om att vara en attraktiv stad för framtida generationer och få studenter att stanna. Det är dags för Växjö och regionen att omfamna denna utmaning och leda vägen mot en ljusare och mer hållbar framtidVi Kristdemokrater kommer fortsatt arbeta för en ökad trygghet och tillgänglighet i hela Kronoberg, där vi vill se bättre koordinering mellan regionen och kommunen för att gemensamt komma fram till en hållbar lösning.

Samuel Naumovski Vickius, styrelseledamot KDU Kronoberg

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons