Annons
Debatt

Debatt: Vi vill se en evidensbaserad, högkvalitativ och mer jämlik allergivård

Debattartikel från Astma och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Astma- och Allergidistrikt Syd.
Växjö • Publicerad 31 december 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild.
Genrebild.Foto: MAXIM THORÉ

Genom att upprätta certifierade astma-, allergi- och KOL-mottagningar i region Kronoberg kan allergivården kraftigt förbättras.

Mer än 30 % av Sveriges befolkning har någon form av astma eller allergisjukdom men trots att så många besväras upplevs kunskapen inom vården fortfarande som låg. Ungefär hälften av alla vuxna som lever med astma har en okontrollerad astma. Trots att allergier är en av våra största folksjukdomar saknas fortfarande ett nationellt allergiprogram.

Annons

I regionprogrammet kan man läsa att primärvården ska bli navet i sjukvården, att fler ska få fasta vårdkontakter samt att vården ska bli mer patientfokuserad. För att klara detta måste något göras för denna stora patientgrupp. Vården för oss som lider av astma och allergi måste bli både evidensbaserad, högkvalitativ och mer jämlik. Genom att införa certifierade astma-, allergi- och KOL- mottagningar inom primärvården kan detta arbete framåt underlättas avsevärt och man kan både spara pengar och samtidigt öka livskvalitén för patienterna!

Arbetet med att certifiera mottagningar för astma-, allergi- och KOL bör prioriteras då dessa både kan öka livskvalitén hos patienterna samt beräknas ge stora kostnadsbesparingar. När fler personer med astma/-KOL upptäcks och kan behandlas tidigare innebär det färre akutbesök och färre sjukhusinläggningar. Certifieringen ger också en ökad möjlighet till fasta vårdkontakter och kontinuerlig uppföljning. Bästa behandlingen är individuell, förebyggande och fungerar som ett samspel mellan sjukvårdspersonal och patient - precis så som de certifierade mottagningarna ska fungera. Det är också viktigt att patienterna lätt kan hitta en certifierad mottagning på 1177.

Vi vill därför uppmana region Kronoberg att införa astma-, allergi- och KOL-certifierade vårdcentraler enligt de riktlinjer som tagits fram av nationella arbetsgruppen (NAG) astma, KOL och luftvägsallergi. Vi ser det som en självklarhet att dessa mottagningar ska gå att hitta via 1177.

Astma och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Astma- och Allergidistrikt Syd

Cecilia Tingstedt, Kronoberg

Anna Tinnert, Blekinge,

Eskil Hedberg, Blekinge

Pernilla Alm-Ramberg, Skåne

Bertil Orrby, ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

–––––

Annons

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons