Annons
Debatt

Debatt: Vi vill växa och dra åt samma håll

Debattartikel av Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet.
Växjö • Publicerad 19 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Britt-Louise Berndtsson (C).
Britt-Louise Berndtsson (C).Foto: Adam Sjoborg

Nyss deltog jag i Tingsryds välordnade näringslivsgala, där flera mycket förtjänta pristagare lyfte fram ambassadörskapet för sin bygd och att vi vill nå fler men också bli fler i kommunen. Det är precis vad Centerpartiet har i sitt lokala valprogram för kommande mandatperiod. Så härligt att höra att vi vill åt samma håll! Centerpartiets mål på lång sikt är att vi ska bli 15000 invånare återigen i Tingsryd, och det är ingen omöjlighet.

I helgen guidade jag på superspännande Lessebo Handpappersbruk för både svenska och amerikanska besökare. Behövde lite i magen innan start och noterade att Lessebo kommun varit inblandad i att etablera en snabbladdare för elfordon till centrum, så handeln och bilisterna kan dra nytta av den relativt korta pausen som blir medan man laddar. Utan snabbladdare kanske det inte blir något stopp just där…

Annons

Detta är ett exempel på hur man kan dra åt samma håll – främja för dem som ger service i kommunerna och för dem som passerar på vägen igenom. De flesta av oss är nog överens om att marknaden ska sköta om och ta betalt vid laddningsstationerna, men det kan behövas uppmuntran, kunskap om eventuella bidrag att söka och stöd att anlägga. Detta är avgörande infrastruktur precis som snabbt bredband, god kvalitet på vägar och gator samt goda kommunikationer både inom kommuner och mellan kommuner. Särskilt viktigt för våra mindre kommuner.

Naturligtvis måste det till många andra förutsättningar för tillväxt. Det ska vara attraktivt och vackert i samhällena, finnas bostäder i lockande lägen och rätt nivå på hyran, tomter - gärna med sjöutsikt, god och snabb service vid olika ansökningar till kommunen, nära till skolor, barnomsorg, äldreomsorg, vård, bank och livsmedel samt ett rikt förenings- och kulturliv. Dessa saker är beroende av varandra – finns servicen trivs invånarna och fler kommer till. Blir vi fler invånare vågar handel, företag, kommuner och föreningsliv satsa då underlaget känns tryggt.

A och O är vi själva, invånarna, att vi talar väl om vår bygd och lyfter fram det positiva. Det kostar ingenting faktiskt. Vi i Centerpartiet är övertygade om att vi bor i vackra och framåt bygder med stora möjligheter att utvecklas. Ingenting är egentligen omöjligt om vi hjälps åt, är positiva, tror på framtiden och drar åt samma håll. Och på landsbygden är det ju alltid vackert.

Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons