Annons
Debatt

Debatt: Vilket Växjö vill du ha?

Debattartikel av Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.
Växjö • Publicerad 11 september 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pressbild

Politiker använder sig ibland av uttryck som ”Barnen är vår framtid”, ”Skola, vård och omsorg ska prioriteras” och så vidare. Det kan tyckas vara klyschor, men bakom varje fras finns en sanning och ett budskap. Socialdemokraterna vill göra vårt samhälle bättre. Vi vill att alla ska kunna färdas väl genom livet och vi vill att Växjö ska bli en ännu bättre plats att leva på

Växjös skolor måste få bättre förutsättningar. Det är Socialdemokraterna beredda att arbeta hårt för och det är också skolan som får mest resurser i vår budget. Alla barn ska kunna, läsa, skriva och räkna när de lämnar årskurs tre. Alla ungdomar ska ha så bra betyg när de slutar nian att de kan läsa vidare på gymnasiet och sen få ett jobb. Alla barn och unga, oavsett vilken stadsdel eller tätort de bor i, ska kunna förverkliga sina drömmar. Vilken skola man går på ska inte vara avgörande för hur ens framtid blir.

Annons

Du ska kunna växa upp i Växjö kommun, studera, träffa kärleken, bilda familj, arbeta och bli gammal utan att behöva oroa dig för din trygghet. Du som kvinna ska kunna gå hem från nattklubben utan behöva titta dig över axeln och hemmet ska vara en trygg plats. Du som ung man ska inte behöva oroa dig för att bli misshandlad på stan och du som äldre ska känna dig trygg med att du får den hjälp och omsorg du behöver.

Om du behöver hjälp eller inte kan ta hand om dig själv eller dina barn måste samhället finnas på plats. När du är svag ska samhället vara starkt. Du ska inte behöva kriga för dina rättigheter. Oavsett om du är kvinna eller man, oavsett varifrån du kommer eller om du har ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder så ska dina möjligheter inte begränsas.

Varje dag arbetar tusentals personer i kommunen med att ta hand om våra barn i skolan, assistera våra anhöriga på olika boenden och vårda våra gamla. Dessutom arbetar otaliga människor med att ge dig och mig vår vardagliga service. De ser till att vi har rent vatten i kranen, tar hand om våra sopor, lagar mat, håller våra lokaler rena och håller efter alla våra fina grönområden. Varje dag görs allt detta, varje dag. Under det senaste året har många av oss kunnat jobba hemifrån men långt ifrån alla. Välfärdens hjältar har gått, cyklat eller åkt buss till jobbet varje dag. Utan dem hade inget fungerat. Kommunens medarbetare är vår viktigaste resurs.

Socialdemokraternas vision om Växjö kommun vilar på jämlikhet och alla människors lika värde. I Socialdemokraterna Växjö får lärarna de verktyg de behöver för att undervisa våra barn. Rektorerna får de ekonomiska resurser som krävs för att se till att alla barn kan få det stöd och hjälp de behöver. De som arbetar inom omsorgen ska inte behöva jagas med minutscheman och ingen ska tvingas jobba delade turer, det är inte värdigt en modern kommun som Växjö. I vårt Växjö privatiserar vi inte välfärden och säljer inte ut våra gemensamma tillgångar.

Rom byggdes inte på en dag men vi måste börja någonstans och detta är vår vision. Vi vet att förändring kostar pengar, men vår gemensamma välfärd är inte gratis. På längre sikt är det dyrare att inte ge rätt hjälp och stöd från början än att försöka senare.

Under snart 16 år har Moderaterna lett styret i Växjö kommun. I stället för att använda pengar - skatteintäkter och statsbidrag som vi fått från den socialdemokratiskt ledda regeringen, läggs pengarna på hög. Vi tycker de ska komma kommunens invånare till del genom bättre skola, omsorg och service.

Socialdemokraterna tycker att Växjö kommuns invånare förtjänar bättre. Vad tycker du? Vilket Växjö vill du ha?

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons