GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Debattreplik: Blågröna bygger fler bostäder medan Socialdemokraterna målar in sig i skattehöjarhörnet

     Växjö • Publicerad 20 augusti 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     .
     .
     Foto: PETTER ARVIDSON

     Debattreplik från Blågröna Växjö på Malin Laubers (S) debattartikel "Växjö kommun behöver fler bostäder – inte färre bostadsbolag”

     Blågröna Växjö prioriterar välfärden först. Vi går från två bostadsbolag till ett och från tre lokalbolag till ett för att Växjöborna ska få en bättre välfärd. Malin Lauber (S) vill hellre ha fler bostäder men saknar realistiska förslag och har svårt att skilja på mål och medel. Vi är beredda att ta nödvändiga beslut för att bygga mer och på landsbygden, medan Socialdemokraterna hindras av ideologiska skygglappar om att värna en bolagsstruktur som andra jämförbara kommuner lämnat för länge sedan.

     Fler bostäder, effektivt lokalutnyttjande och att hela kommunen ska utvecklas är kärnfrågor för Blågröna Växjö. Vi identifierade två utmaningar; 1) Vidingehem saknade kraft att bygga fler bostäder på landsbygden och 2) ett behov av att minska våra lokalkostnader så att mer resurser kan gå till välfärdens kärna.

     Det nya bostadsbolaget, som kommer heta Vidingehem men behålla Växjöbostäders logga, får ekonomiska muskler att bygga mer på landsbygden och öka det årliga underhållet per kvadratmeter från cirka 140 kr till cirka 174 kronor. Vidingehem hamnar då över snittet bland jämförbara bolag (nu: 159 kronor). Det ger både god förvaltning och ökad trygghet för hyresgästerna. Samtidigt klarar bolaget av att ge ägarna, Växjöborna, återbäring med 120 miljoner kronor om året som bidrar till välfärdens trygga finansiering.

     Kommunens skickliga ekonomers arbete döms av Lauber ut som “glädjekalkyler”, men är i själva verket försiktiga beräkningar. Dessutom blir det nya bostadsbolagets avkastningskrav lägre än befintligt krav på Växjöbostäder. Bland 40 jämförbara kommuner är det bara två som har fler än ett bostadsbolag. Om oppositionen föreslår att utdelning inte ska lämnas för att bidra till välfärden innebär det ett besked om höjd skatt. För en vanlig familj kan det röra sig om 4 000 SEK i höjd skatt för att täcka hålet i Socialdemokraternas ekonomiska politik.

     Det nya lokalbolaget Vöfab kommer att tillhandahålla verksamhetslokaler till Växjö kommun och Linnéuniversitetet. Vöfab får ett eget uppdrag att minska hyreskostnaderna i både nyproduktion och befintligt bestånd, så en större del av budgeten kan gå till medarbetare istället för lokalkostnader.

     De nya bolagen ska ha ett starkt engagemang och tydlig närvaro från stad till landsbygdsort. Vi levererar därmed en lösning på två utmaningar som innebär att Växjö kommuns invånare får ett nytt effektivt lokalbolag som gör att vi kan spara på hyror och satsa på medarbetare och ett nytt kraftfullt bostadsbolag som bygger mer i hela kommunen. Kommunens bolag ska vara trygga hyresvärdar, bygga mer i landsbygdsorterna och se till att Växjöborna får återbäring från bolagen de äger. Det bygger ett starkare Växjö för alla och sätter välfärden först.

     Oliver Rosengren (M)
, Kommunalråd och ordförande för Växjö kommunföretag AB (VKAB)

     Jon Malmqvist (KD)
, Vice ordförande för Växjö kommunföretag AB (VKAB)

     Thomas Magnusson (C)
, Ledamot Växjö kommunföretag AB (VKAB)

     Gunnar Nordmark (L)
, Ledamot Växjö kommunföretag AB (VKAB)

     Magnus P. Wåhlin (MP), Ersättare Växjö kommunföretag AB (VKAB)