Annons
Debatt

Debattreplik: (S) borde fokusera på att utvisa kriminella och extremister, inte människor som sköter sig och försörjer sig

Oliver Rosengren (M) svarar på Tobias Baudin (S), Anders Ygeman (S) och Robert Olesen (S) debattartikel ”Vi ska ta tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen”.
Debatt • Publicerad 28 juni 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren, (M), kommunalråd i Växjö, poserar för ett porträtt den 3 februari 2021 i Växjö.
Oliver Rosengren, (M), kommunalråd i Växjö, poserar för ett porträtt den 3 februari 2021 i Växjö.Foto: SUVAD MRKONJIC

100 000 personer kan leva illegalt i Sverige. 2018 bedömde Migrationsverket att över 40 000 fler personer skulle gå under jorden fram till nu. Förra året lämnade bara en tredjedel av de som fått avslag på sin asylansökan landet frivilligt. Inre utlänningskontroller har minskat med 80 procent, trots löften från regeringen om att de ska öka. Ansvarig minister försöker krympa problemet till en bråkdel. Socialdemokraterna har tappat greppet om skuggsamhället.

Socialdemokraterna försöker släta över sitt misslyckande genom att ge sig på arbetskraftsinvandringen. Deras analys saknar stöd. Under våren har jag besökt 110 företag. Kompetensförsörjning är det vanligaste problemet som tas upp. Robert Olesens (S) debattartikel om att det skulle vara arbetskraftsöverskott i restaurangbranschen, jordbruket eller inom lokalvård saknar verklighetsförankring.

Annons

Restaurangbranschen kan tas som exempel, eftersom Olesen nämner den i sin artikel. Inför sommaren saknas minst 6000 anställda. Det finns 450 000 arbetslösa i Sverige. Trots att Socialdemokraterna lovade Europas lägsta arbetslöshet har vi bland de högsta. Varför är det inte kö till varje jobb i restaurangbranschen? Hur blir situationen bättre av att ännu fler luckor uppstår när Socialdemokraterna hindrar arbetskraftsinvandring.

Qasim arbetade på Grilleriet och utvisades för ett par år sedan för en administrativ miss som hade gett honom 32 kronor för lite i månadslön. Det åtgärdades av arbetsgivaren så fort det upptäcktes. Nazish Bano utvisningshotas av liknande skäl. Människor som arbetar, lär sig svenska och skaffar bostad utvisas utan hinder, medan serievåldtäktsmän, extremister och mördare får stanna. Då finns det plötsligt massor av ömmande skäl. Det krävs en helomvändning.

Om jag blir riksdagsledamot kommer jag bland annat arbeta för:

Ordning och reda på invandringen. Sverige ska vara öppet för människor som försörjer sig och sköter sig, och stängt för kriminella och extremister. Återvändandearbetet måste fungera, så att personer utan försörjning och utan skyddsskäl lämnar landet. Vägen till Sverige och för att få stanna i Sverige ska vara egen ansträngning: arbete, svenska och bostad.

Skuggsamhället ska bekämpas. Människor som lever illegalt i Sverige ska lämna landet. En ny gränsvakt som sköter utvisning och avvisning av personer med avslag på asylansökan skulle stärka arbetet. Nationella, obligatoriska mottagandecenter skulle hindra att skuggsamhället växer. Förbjud bidrag och bostad till personer som är illegalt i landet, vilket redan är stoppat i Växjö men pågår i flera S-styrda kommuner.

Nolltolerans mot bidragsbrott. En utbetalande myndighet med kontrolluppdrag och ett samlat bidragskonto att jämföra med skattekonto, samt samkörda register och riskbaserad stickprovskontroll, skulle upptäcka bidragsfusk. Skärpta straff för bidragsbrott och lagstadgad kontrollplikt för kommunernas försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). Nationell folkräkning för att få ordning på folkbokföringen.

Återupprätta arbetslinjen. Alla som kan arbeta ska arbeta och det ska löna sig att arbeta. Socialdemokraterna har ägnat åtta år åt att höja bidrag, dalta med arbetslösa och göra så det lönar sig mindre att arbeta. Nu behövs bidragstak och sänkt skatt på arbete, sparande och pension, så att ansträngningar lönar sig igen. Nu behövs skärpta krav på arbetslösa att delta i praktik, utbildning och svenskundervisning. Den som inte försöker bli anställningsbar på heltid ska inte få bidrag.

Sverige ska vara ett land för människor som försörjer sig, gör rätt för sig och sköter sig. För en liten, öppen ekonomi som den svenska spelar omvärlden stor roll för tillväxten. Något är fel i systemet när den som är kriminell inte utvisas, men människor som sköter sig och gör rätt för sig får lämna landet – eller inte ens kan ta sig hit. Socialdemokraterna har fel fokus i invandringspolitiken när de jagar människor som är här eller vill hit för att arbeta, men håller öppet för bidragsinvandring och inte slänger ut grovt kriminella.

Oliver Rosengren (M)

Riksdagskandidat

Annons

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons