Annons
Debatt

Edberg (S): Rasismen flödar öppet i Sverigedemokraterna

Debattartikel av Martin Edberg, ordförande Socialdemokraterna Växjö
Växjö • Publicerad 2 maj 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Edberg.
Martin Edberg.Foto: Alexander Hall

I Sverige har vi en generell välfärd och det är något vi i stort sett har haft sedan andra världskriget. Det innebär att alla som bor och lever i Sverige har rätt till sjukvård, barnomsorg, äldrevård och får ta del av vårt socialförsäkringssystem. Det är bra att vi har en välfärd som utgår från behov och inte utifrån vem du är.

I ett solidariskt samhälle tar vi hand om varandra och samhället står upp för den som behöver stöd.

Annons

Nu har Sverigedemokraterna lagt ett förslag om att vårt socialförsäkringssystem ska göra skillnad på vilket medborgarskap man har. Endast om du har ett svenskt medborgarskap ska du kunna ta del av den svenska generella välfärden. Andra som är bosatta i Sverige, jobbar och betalar skatt här skulle alltså inte få ta del av en stor del av välfärden. Det är det hårresande budskapet från Sverigedemokraterna.

För mig är det tydligt. Detta handlar om ren och skär rasism. Sverigedemokraterna vill ställa grupp mot grupp och det slutar aldrig lyckligt. Nu flödar rasismen öppet inom Sverigedemokraterna och skär rakt igenom vårt socialförsäkringssystem. Moderaternas och Kristdemokraternas tystnad talar sitt tydliga språk.

Just nu är det ett annat medborgarskap som inte kvalificerar till välfärd i Sverigedemokraternas förslag, Vilken är nästa grupp som inte anses vara lönsam? Är det vi som har en funktionsnedsättning? Är det de som har varit arbetslösa en lång tid eller de som varit sjuka under långa perioder? Vilka vill Sverigedemokraterna dra undan skyddsnätet för nästa gång?

Vi socialdemokrater vill ha en fortsatt generell välfärd och ett skyddsnät som inte tar sin utgångspunkt i vilken etnicitet eller vilket ursprung man har. Det är svenskhet och det är något som vi är stolta över!

Martin Edberg, ordförande Socialdemokraterna Växjö

–––––

Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons