Annons
Debatt

Edberg (S): Vi står tillsammans med folket i Ukraina

Insändare av Martin Edberg, ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.
Växjö • Publicerad 2 mars 2022
Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

Medan vi sover i våra varma och sköna sängar här i Sverige faller bomberna över Ukraina. När vi vaknar på morgonen och tar upp mobilen eller sätter på tv och radio får vi rapporterna om de förödande skador som de ryska bomberna har åstadkommit. Befolkningen i Ukraina utsätts just nu för ett enormt lidande och det är ibland svårt att förstå vilket helvete de upplever. De materiella skadorna på byggnader och infrastrukturen går alltid att reparera, de är bara materiella ting. Men de skador och det psykiska lidande som det ukrainska folket utsätts för är oförlåtligt och något som är oerhört svårt att reparera. Kvinnorna, barnen och männen i Ukraina kommer att plågas av detta lidande under en väldigt lång tid.

Ett nytt och mörkt kapitel har inletts i Europas historia. Ryssland har invaderat ett europeiskt land. Detta agerande är ingenting annat än oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och är ett brott mot internationell rätt.

Annons

I denna oroliga tid är jag stolt över att vara svensk. Runt om i vårt län har manifestationer och demonstrationer arrangerats för att visa vårt stöd med Ukrainas befolkning. Ansvaret för kriget vilar enbart på den ryska statsledningen.

Vi står sida vid sida i solidaritet med Ukrainas folk. I skrivandets stund har redan en halv miljon människor tvingats fly från Ukraina och många fler är på flykt inom landet. Men bedömare spår att antalet människor som måste fly kan tiodubblas inom en snar framtid. Här måste Europas länder visa solidaritet och ta hand om dessa människor. Ge dem en trygg fristad i våra länder. Sverige och Växjö måste hjälpa dem som behöver hjälp. Det är vår medmänskliga skyldighet att hjälpa människor i nöd.

Om du har möjlighet, skänk då en slant till någon av de hjälporganisationer som verkar i Ukraina för att stötta befolkningen med förnödenheter och sjukvårdsmaterial. Alla bidrag gör skillnad, oavsett storlek.

Jag pratar just nu väldigt mycket med mina barn om det som händer. Barnen ser, hör och läser om de hemskheter som sker i vår absoluta närhet. Detta skapar oro och det är viktigt att ta den oron på allvar. Men det är inte bara barn som blir oroliga, utan många av oss vuxna känner oro och ångest inför framtiden. Prata med varandra om det som sker, prata med dina barn och ta hand om varandra i denna oroliga tid.

Martin Edberg, ordförande Socialdemokraterna Växjö

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons