Annons

Elpriserna är Sveriges mest akuta problem – högkostnadsskydd är nödvändigt nu

Debattartikel av Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat.
Växjö • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pressbild

Imorgon är det val. Jag håller på med politik för att lösa problem. Det har Sverige tyvärr gott om. Flera är allvarliga: gängkriminalitet, elbrist, vårdköer, skolresultat, långtidsarbetslöshet, bidragsfusk och utanförskapsområden. Ett problem är mer akut än andra: elpriskrisen. För att trygga jobben, rädda företag och skydda hushållsekonomin krävs omedelbara åtgärder.

Moderaterna föreslår ett högkostnadsskydd mot de rödgröna elpriserna. Eftersom läget är akut gäller det att sträcka sig efter bästa tillgängliga lösning på problemet, som kan införas snabbt. Norge har infört en modell där staten tar 90 procent av kostnaden över 1 krona per kWh. Vi föreslår att det ska gälla retroaktivt från 1 augusti. För att inte bara mildra konsekvenserna i vinter, utan långsiktigt lösa problemet behövs också slopad skatt på kraftvärme, rejält avdrag för energieffektiviserande renoveringar och en rivstart för ny kärnkraft. Nedläggningen av Ringhals 1 och 2 är roten till det kritiska läget i Sverige.

Annons

Om jag får förtroendet att bli riksdagsledamot kommer jag först arbeta outtröttligt för att rädda ditt jobb och skydda din plånbok från rödgröna elpriser. Därefter behöver politiken prioritera att lösa Sveriges svåra samhällsproblem med några tydliga löften:

  • Ordning och reda – i ekonomin, vid gränsen, i klassrummet och på gatorna. Fler poliser med högre lön och betald utbildning. Färre brottslingar med skärpta straff, slopade straffrabatter och fler övervakningskameror. Rätt till gedigen polisutredning när du utsätts för brott, till exempel vid stöld och inbrott. Färre ungdomsgäng med fler lovskolor, mer läxhjälp och stöd till föräldrar i utsatthet. Färre inbrott med skatteavdrag för hemlarm. Mer pengar till välfärden med hårdare tag mot bidrags- och skattefusk. Mer pengar till försvaret med mer effektivt utlandsbistånd. Mer kunskap med mer undervisningstid, skickliga lärare och studiero i klassrummen.
  • Samhället ska fungera – växande företag, stabil el och levande landsbygd. Underlätta för jobbskapande med färre onödiga regler, slopade tillsynsavgifter och bättre kompetensförsörjning. Underlätta pendling med fler regionala tåg samt 2-1-väg, viltstängsel och höjd milersättning. Billig, grön och stabil el med ny kärnkraft. Attraktiva bostäder med slopat strandskydd. Bättre hälsa med korta köer till BUP, och med skatteavdrag för friskvård och PT-timmar.
  • Sverigelöftet – alla som kan arbeta, ska arbeta och alla ska kunna leva på sin lön. Färre arbetslösa med bidragstak och fler jobbskatteavdrag. Fungerande integration med ordnat mottagande och tydliga krav att delta i praktik och utbildning, lära sig språket och följa våra lagar. Stopp för bidragsinvandring och möjligheten att vara föräldraledig under SFI, Sverigeintroduktion eller andra etableringsinsatser. Byt ut flerbarnstillägget till ett nytt jobbskatteavdrag. Mer pengar i plånboken med sänkt skatt på arbete, pension, sparande, bensin, diesel och snus.

Du vet vad jag tycker. Nu söker jag ditt förtroende att driva och förverkliga genomtänkta, genomförbara reformer som kan lösa Sveriges problem. Om du vill ge mig en plats i riksdagen behöver jag ditt kryss.

Oliver Rosengren (M), Riksdagskandidat

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons