Annons
Debatt

Debatt: Färre vårdplatser fara för patientsäkerheten i Kronoberg

Signaturen PA skriver om planerna på ett nytt sjukhus i Växjö.
Växjö • Publicerad 17 maj 2021
Skiss på det planerade sjukhuset.
Skiss på det planerade sjukhuset.Foto: Region Kronoberg

Region Kronoberg är på väg att skala ned antalet vårdplatser i sjukhusvården i Växjö till 1800-talets nivåer. 1960 hade lasarettet 473 vårdplatser, i dag finns 189 vårdplatser kvar trotts utbyggnaden av sjukhuset under 1980-talet och 1990-talet. Nu talas om 100 vårdplatser eller färre i ett nytt sjukhus i Räppe. I början på 1900-talet i ett fattigt land fanns 140 vårdplatser på lasarettet i Växjö.

Antalet vårdplatser ger en indikation på tillgängliga resurser inom vården. År 2018 hade Sverige 2 vårdplatser per 1 000 invånare. Det är lägst antal vårdplatser i hela EU. Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst antal intensivvårdsplatser per invånare, 5,8 per 100 000 invånare. Det är inte ens hälften av den kapacitet som exempelvis Italien har. Samtidigt ökar befolkningen och framför allt andelen äldre och kroniskt sjuka. Utöver detta har vi nu en mängd människor som inte fått operationer och behandlingar utförda på grund av pandemin, en så kallad vårdskuld är uppbyggd och det kommer att ta många år att beta av den kön, vilket kräver fler vårdplatser inte färre.

Annons

Väntetider, överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter utgör numera ett normaltillstånd på lasarettet i Växjö. Risken för medicinska misstag, vårdskador och försämrad vårdkvalitet ökar när behandling fördröjs och patienter vårdas på avdelningar som saknar rätt utrustning och medicinsk kompetens. Vårdplatssituationen har på det hela taget urholkat det samlade patientsäkerhetsarbetet.

Den som haft anhöriga som legat sjuka i en korridor eller i ett förråd eller nekats vård och operation vet att sjukhuset behöver fler vårdplatser och mer personal som vårda patienterna.

Ett nytt sjukhus med 100 vårdplatser i Räppe kommer inte klara vården för en allt äldre befolkning. Närsjukvård och hemsjukvård är en skrivbordsprodukt som är framtagen för att sänka vårdkostnaderna, den gör sig bra på papper hos politikerna men fungerar inte i det verkliga livet. Professionen inser att den så kallade nära vården inte fungera på svårt sjuka människor och den riskera patientsäkerheten.

Nu framkommer också en dold agenda då man valt plats för nytt sjukhus i Räppe på grund av närheten till Ljungby, som Regionen uttrycker det. Då man stoppat utbyggnaden av Ljungby sjukhus, fråga man sig om detta är första steget att lägga ned sjukhuset i Ljungby helt och hållet.

Vad skulle patienter skickas idag om vi haft sjukhuset i Räppe med 100 vårdplatser eller mindre och ett nedlagt sjukhus i Ljungby? Människor skulle skickats hem och fått klara vården bäst de kan, utlämnade till en närsjukvård som är totalt oprövad.

Sjukhusvården måste ha kapacitet att klara en framtida pandemi, olyckor och framtida händelser vi i dag är ovetande om. Vi behöver mer vårdplatser i sjukhusvården både i Växjö och Ljungby INTE färre. Regionen har pengar till fler vårdplatser och bättre vård med mer personal. Nu slängs dessa pengar bort på ett onödigt nerskalat litet sjukhus i Räppe och rivning av befintligt lasarett.

PA

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons