Annons

I skuggan av pandemin – bakom visir och munskydd

Sjuksköterskorna på kirurgavdelning 33 på Centrallasarettet Växjö
Växjö • Publicerad 4 maj 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: JOHAN AXELSSON

Torsdag 12.00 - Akutinsatt möte i dagrummet på avdelning 33. ”Avdelning 34 ska omvandlas till Covid-19-avdelning fredag kl. 14.00”. Frågorna surrar i luften. De två kirurgavdelningarna med cirka 45 vårdplatser och lika många inneliggande patienter ska bli 27 vårdplatser på 26 timmar. Avdelningen nekas intagningsstopp. Det är redan 3 patienter inbokade från akuten. Ledningsansvarig sjuksköterska får samtidigt ett telefonsamtal där sjuksköterskan som jobbar kvällen känner obehag i halsen och behöver Covid-19-odlas. Panik.

Torsdag 12.15 - Det plingar till i fickan. Mobilen aviserar tydligt ”AKUT behov av sjuksköterska ikväll”.

Annons

Torsdag 13.45 - Kvällspersonalen kommer genom dörren och frågar ”Är kvällspasset löst?”. ”Nej inte än” svarar någon. Dagpersonalen funderar tyst huruvida de kommer bli inbeordrade att stanna eller om någon volontär erbjuder solidariskt övertidsarbete.

Torsdag 14.00 - ”Jag kan stanna då jag inte tagit något extra pass denna vecka, låt mig ringa min familj och meddela det”. Samtidigt funderar sjuksköterskan som ska arbeta övertid om det är värt att köpa en middag på Pressbyrån då hen troligtvis inte hinner med middagsrast detta arbetspass heller.

Vi har hört våra medarbetare från Covid-19-avdelningar berätta sina historier i media. Detta är vår berättelse. Även när avdelning efter avdelning konverteras till Covid-19-avdelning fortsätter vår verksamhet. Någons farfar behöver opereras för prostatacancer, en mamma drabbas av stopp i pulsådern i benet och en ung tjej behöver vård efter en bilkrock. Människor fortsätter att bli sjuka i kirurgiska sjukdomar även när resurserna går till Covid-19-vården.

Under 24 timmar ska vi ställa om och vara beredda på att ha medicinskt- och omvårdnadsansvar för en helt ny patientgrupp. Kirurgavdelning 34 vårdar patienter som bland annat genomgått massiva tarmoperationer och därför har olika dränage och stomier samt patienter med trakeostomi, när patienten andas genom ett rör i halsen. Det är alltså inget man lär sig under en eftermiddag. Osäkerheten blir stor och tiden är knapp för att kunna fråga en erfaren kollega. Kan verkligen en patientsäker vård garanteras?

Vi får ofta höra både från allmänheten och ifrån regionen ”härda ut och så löser vi detta”. Men för vad? Kollegor gråter på jobbet, kollegor känner hopplöshet och kollegor säger upp sig. Erfarna sjuksköterskor söker sig vidare. De nya sjuksköterskorna får tidigt ta större ansvar är vad de är redo för eller bör ta. Är det rimligt att sjuksköterskor 2021 ska behöva offra sin egen hälsa för att vårda andra människor?

Det verkar som att regionen gör allt i sin makt för att skrämma bort sina sjuksköterskor och de lyckas. Är det verkligen så konstigt att sjuksköterskekåren eftersöker en lön som överensstämmer med arbetsbelastningen?

#TackaMedLön

Sjuksköterskorna på kirurgavdelning 33 på Centrallasarettet Växjö

Läs fler debattartiklar från sjuksköterskor i Region Kronoberg:

Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons