Annons

Insändare: Brev till alla som vill åka buss

Signaturen ”En busschaufför” skriver om hur det är att vara busschaufför, hur en resa med buss kan vara och vad resenärer kan tänka på.
Växjö • Publicerad 21 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stadsbuss på Kronobergsgatan i Växjö.
Stadsbuss på Kronobergsgatan i Växjö.Foto: Per Jodenius

Jag skulle vilja börja med en liten presentation om vad det innebär att vara bussförare. En bussförare är en person som helt enkelt kör en buss, men det handlar inte bara om det. En bussförare kör bussen på ett korrekt sätt (lugnt, försiktigt och säkert) och tar hand om alla resenärer, oavsett ålder, kön eller omständigheter, och visar full respekt för alla trafikanter, gående och cyklister.

Ibland kan bussen komma försent av olika skäl som bara bussföraren känner till, eftersom det bara är hen som är ombord hela tiden. Alla andra passagerare är ombord under en kort period och kan inte veta vad som har hänt tidigare.

Annons

Förseningar kan bero på många faktorer, till exempel:

 • En äldre passagerare med en rollator som tar sin tid att stiga på bussen, blippa sitt kort och kanske har frågor, vilket kan ta lite tid. Bussen kan bara starta när de har satt sig, och bussföraren visar stort tålamod även om bussen redan är försenad och blir ännu mer försenad.
 • Passagerare som upptäcker att deras 30-dagarskort har tagit slut och behöver ladda det med sitt bankkort, vilket kan ta några minuter och ytterligare försena bussen.
 • Under vissa tider på dagen, särskilt morgnar och eftermiddagar, är trafiken intensiv med både passagerare och bilister, och bussen kan behöva stanna vid varje hållplats och ibland bli fullsatt.
 • Vägarbeten på vissa platser i staden kan påverka tidtabellen.

Men som jag redan sagt, det är bara bussföraren själv som vet vad som har hänt, eftersom andra passagerare inte kan se allt som inträffade tidigare.

Du som vill åka med bussen kan vara till stor hjälp om du följer dessa råd:

 • Var så synlig som möjligt, använd reflexer eller ljusa kläder, särskilt under mörka och regniga tider. Det är svårt för bussföraren att se dig om du är klädd i mörka färger vid hållplatsen.
 • När du är på hållplatsen, visa tydligt om du vill åka med den närmande bussen. Ofta finns flera busslinjer vid samma hållplats. Om bussen som kommer inte är den du ska åka med, visa detta för bussföraren så att hen inte behöver stanna.
 • Förbered dina biljetter i förväg, använd en app eller ha ditt kort redo när du väntar på bussen. Att köpa en biljett i appen tar bara 30 sekunder, och biljetten är giltig i 2 timmar för alla linjer.
 • När du går ombord på bussen, blippa din biljett och gå snabbt vidare för att hjälpa till att påskynda påstigningen, för att bussen inte blir mer försent
 • I bussen, hitta snabbt en sittplats och vänligen sitt inte med fötterna på stolarna framför dig, för att hålla det rent för andra passagerare och dig själv.
 • Tryck på stoppknappen i god tid innan din hållplats, inte vid hållplatsen och inte i sista sekund. Ge bussföraren tid att anpassa hastigheten och stanna säkert.
 • När du går av bussen, gå inte framför bussen eftersom bussföraren tittar i spegeln för att köra och tittar inte på dig. Det kan vara farligt om bussen måste bromsa snabbt.

Du som resenär kan påverka detta och om vi hjälper och respekterar varandra när vi reser med bussen kommer det att vara trevligare, säkrare och naturligtvis snabbare.

Alla bussförare kommer att vara tacksamma för ditt engagemang och din hjälp.

Med vänliga hälsningar, en bussförare.

–––

Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons