Annons
Debatt

Insändare: Doftöverkänslighet - ett påhitt?

Insändare av Astma och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Södra sjukvårdsområdet
.
Växjö • Publicerad 9 november 2021
Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nej, det är det dessvärre inte. Visste du att mer än var tredje person du möter varje dag får besvär av parfymerade produkter. Det innebär att ungefär tre miljoner svenskar lever med detta varje dag. Över en halv miljon har fått diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, även kallat doftöverkänslighet.

När restriktionerna nu börjar släppa blir arbetsplatserna återigen en samlingspunkt för många arbetskollegor. Det är fantastiskt men för en person med doftöverkänslighet kan det räcka att vistas på en arbetsplats där någon använder parfym för att det ska trigga astma, tryck över bröstet eller illamående och yrsel. Vi behöver öka våra kunskaper om doftöverkänslighet och arbeta för parfymfria tillgängliga offentliga miljöer. Arbetsplatser och även skolor ska vara tillgängliga för alla. Men glöm inte att det inte bara är känsliga personer som påverkas. Alla mår och presterar bättre i en bra inomhusmiljö utan parfymer.

Annons

Sensorisk hyperreaktivitet är en medicinsk diagnos men är ingen allergi. Reaktionen sker inte i immunförsvaret utan beror på att nerverna i luftvägarna och ögonen blir retade av dofter i olika produkter. Idag finns ännu ingen behandling mot doftöverkänslighet. Därför är det extra viktigt att omgivningen har kunskap och vet vad de kan göra för att inte en kollega, vän eller klasskamrat ska bli sjuk. För en person som är känslig kan det räcka med väldigt små mängder för att reagera.

Råden från sjukvården handlar om att undvika miljöer, produkter och situationer för att minska besvär. Det kan leda till att många tvingas isolera sig för att inte bli sjuka.

I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det ofta vara besvärligt att vara doftöverkänslig. Personer med doftöverkänslighet berättar ofta om en oförståelse från arbetsgivare, kollegor och skolkompisar. Det kan till och med gå så långt att de får frågan om de har psykisk ohälsa. Men detta är egentligen bara ett uttryck för okunskap om doftöverkänslighet.

Vill du göra livet lättare för de som lever med doftöverkänslighet? Läs gärna på, försök ha förståelse och bidra till att flera arbetsplatser blir parfymfria. Ingen ska bli utstött eller isolerad på grund av att andra använder parfymerade produkter!

Det här kan du göra:

  • Välj parfymfria produkter, tex parfymfria hygienprodukter, tvätt och sköljmedel. Astma- och Allergiförbundet granskar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Leta gärna efter allergimärkta produkter nästa gång du handlar.
  • Om du är arbetsgivare kan du ta fram en policy om parfymfri arbetsplats i samverkan med anställda eller fack.
  • Sätt gärna upp dekaler eller affischer om parfymfritt för att påminna på platser där det behövs.

Astma och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Södra sjukvårdsområdet

Cecilia Tingstedt, Kronoberg

Pernilla Alm-Ramberg, Skåne

Anna Tinnert, Blekinge

Eskil Hedberg, Blekinge

Annons

Bertil Orrby, ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Fakta

Doftöverkänslighet

Vid doftöverkänslighet reagerar du på dofter, lukter, rök och produkter som de flesta tål i normal mängd. Det kan till exempel vara parfym i olika former, doftande blommor, rök, rengöringsmedel, tvättmedel och nytryckta tidningar. Även kyla kan utlösa besvär. Hur starka symtomen blir varierar från person till person. Symtomen kan likna de som uppstår vid astma och allergi. Doftöverkänslighet leder inte till försämrad lungkapacitet och ska inte förväxlas med astma, allergi eller KOL.

Källa: 1177

Annons
Annons
Annons
Annons