Annons
Debatt

Insändare: Med livet som insats

Insändare av Mattias Petersson, ledamot i SSU Eldmyran som är SSU Kronobergs nya fackliga klubb.
Växjö • Publicerad 9 januari 2024
Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild. Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Genrebild. Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.Foto: Johan Hultgren

Nödläge på svensk arbetsmarknad. “Den senaste veckan har varit mörk” konstaterar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) efter beskedet att fem stycken personer miste livet i arbetsplatsolyckan i Sundbyberg den 11 december 2023.

Sverige anses vara ett av världens mest välutvecklade länder, ett land som alltid står i framkant. Efter att ha granskat statistiken från Arbetsmiljöverket rapporterades 62 stycken dödsolyckor som är kopplade till offrens arbete. I en värld där allt ständigt står i förändring, där man förväntas göra allt snabbare samtidigt som företagen kräver högre vinster, är det fortfarande 2023 arbetarna som faller offer när företagen sätter vinstintresset före säkerheten.

Annons

Offren i dödsolyckor på arbetsplatser hade hela livet framför sig. Men just för att de befann sig på fel plats vid fel tillfälle togs hela livet från dem. Deras nära och kära faller också dem ner i de djupaste mörker efter att förlorat en viktig person i sina liv. På grund av företagens slarv, ointresse eller rent av besparingsskäl har dessa människor helt skoningslöst ryckts ifrån sina nära och kära. Så kan det inte fortsätta.

Ansvarigt statsråd på Arbetsmarknadsdepartementet Johan Pehrson (L) gav Arbetsmiljöverket i uppgift att genomföra fler oanmälda inspektioner på arbetsplatser runtom i landet för att upptäcka och förhindra fler olyckor. Trots denna tydliga riktning från arbetsmarknadsministern så avsatte man inte mer ekonomiskt stöd till Arbetsmiljöverket för att rättfärdiga den uppgift de precis ålade sig utan snarare handlar det återigen från regeringens sida att fel prioritera. Det handlar om människoliv som hade kunnat räddas eller där skador hade kunnat minimeras om man bara hade givit myndigheten tillräckligt med resurser. Min uppmaning är tydlig, skjut till de resurser som krävs för att olyckorna ska minimeras och sträva mot nollvision gällande arbetsplatsolyckor.

För att hitta lösningen måste vi återigen stärka samarbetet mellan den fackliga organisationen och arbetsgivaren för att förhindra dessa fruktansvärda händelser. Här har skyddsombuden på arbetsplatsen en nyckelfunktion. Involvera skyddsombuden mer i arbetet och stärk deras ställning gentemot arbetsgivaren. Det är ju trots allt de som jobbar med det dagligen som är väl medvetna om vilka risker som föreligger i arbetet.

Situationen är akut och vi måste rikta samhällets starkaste resurser för att se till att barnen får hem sina föräldrar efter arbetet. Barn ska inte vara oroliga när föräldrarna går till arbetet, tvärtom. Se fram emot när vi ses igen, om några timmar. Vi är ett land i ständig utveckling och vi kan inte låta människor falla offer för arbetsplatsolyckor i ett så välorganiserat och civiliserat samhälle som Sverige. Därför är min uppmaning tydlig till statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), stärk skyddsombudens funktion på arbetsplatsen och rikta dem ekonomiska resurser som krävs för att Arbetsmiljöverket ska kunna utföra sitt arbete på ett noggrant och korrekt sätt. Vi arbetar inte med livet som insats.

Mattias Petersson, SSU Eldmyran

–––––

Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons