Annons
Debatt

Insändare: Varför är det alltid de svagaste som trampas på?

Insändare av Ahmad Rahimi, Boendestödjare inom LSS.
Växjö • Publicerad 17 september 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

Sedan några månader tillbaks har kommunen börjat plocka boende från privata LSS-boenden för att placera på sina egna boenden. Man använder gärna "bristande kvalitet" som argument trots att IVO redan har godkänt boendena.

Den som har psykisk ohälsa är redan utsatt och ska inte behöva kämpa mot myndigheter för sin rätt att må bra. I lagen om LSS står: "Verksamheten ska vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges.". Trots detta har en person idag mötts av flyttlådor och besked om att flytten sker om en vecka. I beslutet hen fick står att hen har tre veckor på sig att överklaga. Redan innan Kammarrättens beslut kom flyttlådorna till boendet. Hen mår mycket dåligt och har ångest och är deprimerad över dessa förändringar.

Annons

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att detta inte uppmärksammades mer i media när förändringarna kom för ungefär ett halvår sedan eftersom det har drabbat många och jag som snart färdig undersköterska möter dem dagligen.

Den här boendens plats är redan uppsagd och om hen vägrar flytta så kommer antingen polisen och hämtar eller så kommer kommunen inte längre betala för platsen och då hamnar hen på gatan. Den boendes hälsa har förbättrats under tiden på det privata boendet där hen känner personalen väl och haft frihet att komma ut. På det nya, kommunala boendet finns ingen parkeringsplats för hens moped och det finns inte möjlighet att få skjuts när som helst utan det måste bokas i förväg. Hen har problem med sin fot och ben och kan inte promenera långt och kommer bli begränsad på det nya boendet.

Jag lider verkligen med de boende som kämpar både med sitt mående och sina rättigheter, men blir motarbetade av myndigheter. Hur kan kommunen utnyttja hens utsatta situation och döda hens hopp? Ska man inte se till kvalitet och de boendes rätt till medbestämmande och inflytande först? Är det bara pengar som är viktigt? Varför ska pengar alltid prata högre än människors hälsa och hur kan kommunalråden sitta och plocka ut höga löner medan andra fråntas sina rättigheter?

Jag önskar att jag kunde få gå till jobbet varje dag och verkligen hjälpa de boende att förbättra sin psykiska hälsa och slippa stressande myndighetstortyr.

Ahmad Rahimi, Boendestödjare inom LSS

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons