Annons

Jodenius (S): SD visar sin homofobiska sida

Debattartikel av Per Jodenius (S).
Växjö • Publicerad 1 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Jodenius (S)
Per Jodenius (S)Foto: privat

Sverige är ett tolerant land. I Sverige får man älska vem man vill. I Sverige får man både gifta sig och leva tillsammans med vem man vill. Jag är en homosexuell man, jag är gift med en annan man och vi har ett barn tillsammans. Vi bor i villa, vi kör Volvo och vi har en katt. Vi åker på husvagnssemester och vi äter gärna taco på fredagar. Vi lever som vilken annan familj som helt. Vi kan leva så för att det är accepterat i Sverige. Det är inget konstigt att två människor av samma kön håller i hand på stan eller kysser varandra på krogen. Jag är oerhört stolt över att leva i Sverige och att leva i ett land där jag får leva mitt liv, på mina villkor.

I många andra delar av världen ser det inte ut så här. Man behöver inte åka så långt för att komma till ett land där HBTQ-personer inte har det bra. I flera av våra grannländer på andra sidan Östersjön utsätts homosexuella fortfarande för trakasserier och de kan inte leva ett fritt liv.

Annons

Det finns de som flyr till Sverige för att kunna leva i frihet, just på grund av sin sexuella läggning. Det tycker jag är bra. Jag tycker att det är bra att Sverige visar solidaritet med dessa personer.

I veckan presenterade Sverigedemokraterna en rapport om hur de vill minska invandringen i Sverige. Ett av förslagen är att skärpa kraven för människor ”som skapar sina egna asylskäl”. Sverigedemokraterna påstår att det kommer människor till Sverige som skapar asylskälet att de är homosexuella och att de därför inte kan återvända till sina hemländer, där de riskerar att trakasseras eller i värsta fall avrättas.

I vissa länder, som till exempel Iran, hängs människor enbart för att de är homosexuella. Att ”komma ut” som gay i dessa länder är otänkbart. Då är det inte konstigt att man är tyst om sin sexuella läggning och i stället flyr till ett mer tolerant land. När Sverigedemokraterna påstår att dessa människor har ”skapat sina egna asylskäl” och säger att människor ”har blivit homosexuella” är det inget annat än ren homofobi. Att vara homosexuell är inget man blir eller skapar, det är något man är.

Men det är bra att Sverigedemokraterna är tydliga med sin politik. På senare år har Sverigedemokraterna försökt att polera sitt yttre och påstått att de är toleranta och accepterar HBTQ-personers rättigheter. Men nu visar de åter sin homofobiska sida.

Liberalerna och Moderaterna har alltid stått långt fram i kampen för HBTQ-personers rättigheter men nu går de till val på att regera tillsammans med ett homofobiskt parti. Socialdemokraterna kommer aldrig att samarbeta eller bidra till att Sverigedemokraterna får inflytande i Sverige. Om man vill att Sverige ska fortsätta att vara ett tolerant land och att Sverige ska fortsätta att vara Sverige, då lägger man sin röst på Socialdemokraterna och inte på något av de högerkonservativa partierna.

Per Jodenius (S), Kandidat till kommunfullmäktige i Växjö

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons