GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KD: C sprider medvetna missuppfattningar om andra partier

Replik från Sara Skyttedal (KD), Europaparlamentariker, och Jon Malmqvist (KD), ordförande för KD Kronoberg, på Centerpartiets debattartikel ”Prischock på fjärrvärme kan drabba Växjö”
Växjö • Publicerad 13 december 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jon Malmqvist.
Jon Malmqvist.Foto: David Johansson

I september gick Centerpartiet till val på att bilda regering med Miljöpartiet, och därmed ge en öppen fiende till det hållbara svenska skogsbruket veto över svensk miljöpolitik. Att de själva börjat inse att detta gjort att de tappat trovärdighet i skogsfrågorna ger dem dock inte rätt att sprida medvetna missuppfattningar om andra partier.

Vi kristdemokrater försvarar svenskt skogsbruk. Vi gör det lokalt, regionalt, nationellt. Men också i EU. Ett aktivt skogsbruk kan bidra till mycket; arbetstillfällen och exportindustri, absolut - men också klimatomställningen. Att använda skoglig bioenergi i kraftvärmeverk är en viktig del i detta.

Centerpartiet sprider nu desinformation om Kristdemokraternas uppfattning i denna fråga. Och tillskriver Kristdemokraterna politiska ståndpunkter som partiet inte alls har.

I september röstade Europaparlamentet om sin förhandlingsposition rörande EU:s förnybartdirektiv (RED). Huvudförslaget som var uppe till omröstning innebar att skoglig biomassa inte skulle klassas som förnybart över huvud taget. Men ett ändringsförslag lades fram, om att det ska vara möjligt att räkna in biomassa i det övergripande förnybartmålet, om än med begränsningar (exempelvis inte i kontexten av kraftvärme).

Två dåliga förslag ställdes därför mot varandra. För att skademinimera Europaparlamentets position i frågan valde Kristdemokraterna att i en delvotering stödja det minst dåliga av dessa två förslag, men att sedan inte rösta för helheten i slutvoteringen. Om alla istället hade gjort som Centerpartiet, och avvisat det ändringsförslag som gick igenom, hade utgången med andra ord blivit betydligt sämre.

Just nu pågår förhandlingar mellan Europaparlamentet och medlemsländerna om hur denna lagstiftning ska se ut, och vi får hoppas på ett slutresultat som också ser värdet av det aktiva skogsbruket.

Skogsfrågan är för viktig för att syssla med politiskt charader av det slaget som Centerpartiet nu gör. Från Kristdemokraternas sida samarbetar vi gärna med alla politiska krafter, oaktat blocktillhörighet, som vill skapa goda förutsättningar för svenskt skogsbruk. Det gäller lokalt här i Växjö, likväl som i Europaparlamentet.

Sara Skyttedal (KD), Europaparlamentariker

Jon Malmqvist, Ordf. KD Kronoberg