Annons
Debatt

Kleinhenz (V): Behåll personalen på Norregårdskolan

Debattartikel av Björn Kleinhenz (V), ledamot i utbildningsnämnden.
Växjö • Publicerad 1 juni 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Petersson

I samband med den stora bolagssammanslagningen i Växjö kommun kommer vaktmästeri övergå till Vöfab, en fråga som diskuterats vid upprepade tillfällen i utbildningsnämnden. Majoritets- och oppositionspartier har varit överens om vikten av att den sociala funktion som vaktmästare har är viktig att värna, de är trygga vuxna i skolmiljön och viktiga resurser för barn och elever även om det inte ingår i deras arbetsbeskrivning.

Jag blir förvånad när jag nu läser att elevresurser och elevassistenter på Norregårdskolan antingen tvingas gå ner i tjänst eller byta skola, detta eftersom en liten del av deras tjänster fyllts upp med vaktmästeriuppgifter. När vaktmästeri nu flyttas hävdas det att det kommer saknas arbetsuppgifter. Jag hävdar motsatsen. Låt personalen vara kvar på sina 100 %, vi har råd att ha kvar en kompetent och väl inarbetad personalgrupp på Norregårdskolan. Att det skulle saknas arbetsuppgifter ställer jag mig mycket frågande till, det saknas aldrig saker att göra på en skola och att arbeta med relationsbyggande och sociala frågor kommer alltid att löna sig.

Annons

Hur ser allianspartierna på detta? Detta går precis tvärtemot det vi pratat om i nämnden om hur viktigt det är att den nya organisationen tar hänsyn till de viktiga sociala roller som alla vuxna i skolan spelar för barn och elevers trygghet. Enligt mitt sätt att se det ytterligare en kortsiktig besparing som drabbar de vi är till för. För Vänsterpartiet är en trygg och stabil välfärd alltid viktigare än att jaga effektiviseringar. Ett synnerligen dåligt läge att, liksom alliansen nu föreslår, sänka skatten. Skolan är underfinansierad och behöver mer resurser i form av pengar och mer personal.

Björn Kleinhenz (V), ledamot utbildningsnämnden

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons