GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

L: Begränsa möjligheterna till vinstuttag ur fristående skolor med oseriösa ägare

Debattartikel om vinstuttag ur fristående skolor av Gunnar Nordmark (L), gruppledare i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 2 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild.
Genrebild.Foto: ADAM WRAFTER

Liberalerna vill som första alliansparti begränsa möjligheterna till vinstuttag ur fristående skolor med oseriösa ägare.

Den trettio år gamla friskolereformen är en framgång. Den ger Sveriges elever och föräldrar mycket stora möjlighet att välja den skola som passar dem eller deras barn bäst. Utan friskolor skulle betydligt fler elever vantrivas i skolan. Utan friskolor skulle betydligt färre elever under sin skoltid få möjlighet att bli sitt bästa jag.

Det fria skolvalet har stort stöd bland Sveriges elever och föräldrar.

Utan fristående skolor inget fritt skolval och utan möjlighet till vinst betydligt färre friskolor att välja på. Finns det inte möjlighet att få en rimlig avkastning på det kapital du satsar kommer intresset att starta och driva friskolor minska hos entreprenörer som brinner för att skapa skolor som gör skillnad för Sveriges elever.

Utan möjlighet att avsätta vinst till det egna kapitalet blir friskolor mycket sårbara, vid de nedgångar i elevkullarnas storlek som sker mer eller mindre regelbundet. Skolorna måste också kunna avsätta vinst för att kunna utveckla verksamheten och genomföra nya investeringar.

Samtidigt ser vi Liberaler att friskolereformen och det fria skolvalet behöver reformeras för att bli ännu bättre.

Hur elever tas in till populära skolor där antalet sökande är fler än antalet platser måste ändras. Det skall inte längre vara möjligt att sätta sitt nyfödda barn i kö till en populär skola. Det är inte rättvist och det bidrar till social snedrekrytering och segregering. Ett mer enhetligt och rättvist system måste ersätta dagens.

Hur resurser fördelas mellan olika skolor måste också ses över. Ett nytt resursfördelningssystem måste ta hänsyn till att kommunala skolor har ett större uppdrag än de fristående.

Vi Liberaler ser också det orimliga i att det vid sidan av det stora antalet välskötta och väl fungerande friskolor finns ett mindre antal friskolor som gör stora vinster inte på grund av att de är effektivt drivna, utan för att de drar ned på kvaliteten. Det kan gälla sådant som ovanligt låg lärartäthet, låg andel behöriga lärare, brister när det gäller skolbibliotek eller tillgång till elevvårdspersonal.

Sådana skolor lurar elever på den goda skolgång de har rätt till. De lurar också Sveriges skattebetalare och undergräver dessutom förtroende för alla de bra friskolor som finns.

Liberalerna vill därför se en reform som hindrar oseriösa aktörer att ta ut stora vinster byggda på ägaren dragit ned på kvaliteten enbart för att tjäna pengar, samtidigt som seriösa ägare ges möjlighet att både få en rimlig avkastning och kan göra avsättningar som säkrar skolans framtid till det egna kapitalet.

Gunnar Nordmark (L), gruppledare i Växjö kommun

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.