Annons

Lauber (S): M-förslaget om adhd-test är stigmatiserande och diskriminerande

Debattartikel av Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber.
Malin Lauber.Foto: Alexander Hall

Moderaterna vill adhd-testa alla barn i så kallade utanförskapsområden för att komma till rätta till med kriminaliteten. Jag tar mig för pannan! Förslaget är väldigt stigmatiserande mot en redan utsatt grupp, men även diskriminerande. Det är viktigt att adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) upptäcks tidigt, för alla barn oavsett var man bor. Föräldrar med barn med NPF ska tidigt få stöd och lotsning i hur de kan agera som föräldrar. Detta för att familjelivet ska fungera, resurser kan sättas in, men kanske framför allt för att barnen ska få den allra bästa starten i livet. Det behövs också ett utbildningsarbete riktat mot myndigheter, föräldragrupper och förskola och skola.

Moderaternas förslag är inte av omsorg för barnen och deras välmående. Nej det är snarare ännu ett populistiskt förslag från Moderaterna där de tydligt visar sin människosyn.

Annons

De vill snabbtesta barnen, men hur ska det gå till? Idag får barn och föräldrar som verkligen behöver en utredning vänta i flera år. Jag önskar att vi lägger resurser där istället.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition i Växjö kommun.

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons