Annons
Debatt

Lauber (S): Ta inte Pride för givet

Debattartikel av kommunalrådet Malin Lauber (S).
Växjö • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö Pride, arkivbild.
Växjö Pride, arkivbild.Foto: Jon Alexandersson

Återigen färgas Växjö i regnbågens alla färger under parollen ”Still standing”. På lördag blir det parad – som vi längtar. Efter två år har vi kastat skor och uppmärksammat Växjö Pride på andra smittsäkra sätt men visst har vi saknat paraden.

Vi har saknat att tillsammans, fysiskt, kroka arm där vi står enade i vår övertygelse om alla människors rätt att älska vem eller vilka de vill och människors rätt att uttrycka sig. För mitt bland all musik, regnbågsflaggor och jubel är Pride en stark manifestation där växjöbor över alla gränser, civilsamhälle, näringsliv, det offentliga och politiska partier visar vår solidaritet.

Annons

Rätten att älska vem du vill, eller ens få uttrycka vad du vill, är inte är självklar för alla, vare sig i Växjö, Sverige eller runt om i världen. Många unga HBTQ-personer mår dåligt och uppger att de blivit bemötta på ett kränkande sätt. De tappar tilltron till till det offentliga, vilket i sin tur är ett hot mot det jämlika samhället. Om vi vill ha ett samhälle som håller ihop måste alla känna tilltro och vara trygga med att få det stöd och hjälp de behöver.

I Växjö kommun jämför Sverigedemokraterna Pride med Kanelbullens dag och är det enda partiet i kommunfullmäktige som inte vill att vi ska hissa Pride-flaggan. Jag är glad att övriga partier står enade. Partier som kan tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna, framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna, bör dock ta sig en funderare på vad det är för parti de vill ge utrymme. Runt om i landet har SD ifrågasatt stöd till Pride-festivaler och om parader ska tillåtas. SD utmärker sig som det parti som genomgående vill inskränka aborträtten, motverka hbtq-rättigheter och stoppa insatser för en jämlik och jämställd skola och förskola.

Vår omvärld är turbulent och orolig. I en tid när städer brinner får vi inte glömma bort de mänskliga fri- och rättigheterna. I stora delar av världen är det inte tillåtet att älska vem man vill eller ens manifestera rätten att få göra det. Att hissa en regnbågsflaggan kan leda till fängelse, att öppet visa sin sexualitet kan leda till döden. Aborträtten är under hot i flera länder, nu senast i USA. Tyvärr ser vi att högerextremismen får ett allt starkare fäste i Europa. Denna utveckling hotar allas vår frihet. Förföljelser av HBTQ-personer och en framväxande högerextremism hänger ihop.

Socialdemokraterna är tydliga i våra värderingar. Varje människa är unik, men människovärdet är lika. Alla människor har rätt att bli behandlade med respekt. Ingen människa har rätt att döma eller trampa på en annan för vem hen är. I det starka samhället accepteras inte diskriminering på grund av kön, ålder, funktionsnedsättning, hudfärg, tro, sexuell läggning eller något annat som gör oss människor unika – varken på arbetsplatsen, på fritiden, i skolan eller i hemmet.

Prideveckan är en vecka av 52, men kampen måste ständigt pågå. Vi måste varje dag försvara vår demokrati. Vi måste varje dag stå upp för de mänskliga rättigheterna, det öppna samhället och kämpa för alla människors lika värde.

Vi måste varje dag stå upp för att alla kärlek är bra kärlek!

Malin Lauber (S), Kommunalråd i opposition

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons