GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Lauber (S): Tack blågröna – för er ärlighet

     Replik från Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition i Växjö kommun på Blågröna Växjös replik ”Blågröna bygger fler bostäder medan Socialdemokraterna målar in sig i skattehöjarhörnet”.
     Växjö • Publicerad 30 augusti 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Alexander Hall

     Tidigare debattartiklar:

     Den blågröna majoriteten, med Moderaterna i spetsen, är ärliga med vad de har för intentioner med sina politiska beslut. Med svaret till min debattartikel har det blivit mer än tydligt att de i första hand gör en bolagssammanslagning för att finansiera vår gemensamma välfärd och i andra hand för att bygga fler hyresrätter utanför Växjö tätort.

     Den moderatledda majoriteten har styrt Växjö kommun under snart 16 år men intresset för att bygga i de mindre tätorterna och på landsbygden har varit lågt. Det har helt enkelt saknats en politisk vilja att bygga fler hyresrätter. När den blå-gröna majoriteten nu försöker sälja in förslaget om en hopslagning av Växjöbostäder och Vidingehem använder de den plötsligt påkomna viljan att bygga mer på landsbygden.

     För Moderaterna och resten av den styrande majoriteten är det viktigare att kunna ta ut en så pass stor utdelning från bostadsbolagen som möjligt till kommunens gemensamma kassa och därmed lägga en ännu högre börda på hyresgästerna.

     De styrande räknar dessutom med att sammanslagningen kommer att leda till sju miljoner i lägre kostnader per år. Det uppnår man på två sätt, antingen höjer man intäkterna det vill säga hyrorna eller så skär man i kostnaderna. Om man skär i kostnaderna kommer det att drabba medarbetare och hyresgästerna i form av sämre service.

     Socialdemokraterna tycker att både Vidingehem och Växjöbostäder ska vara kvar som två enskilda bolag. Vidingehem är specialiserat på att bygga utanför Växjö tätort och Växjöbostäder på att bygga hyresrätter i Växjö stad. Ge Vidingehem de förutsättningar som behövs för att öka byggtakten av hyresrätter i bland annat Lammhult, Rottne, Braås och Ingelstad.

     Den gemensamma välfärden i Växjö kommun finansieras delvis genom statsbidrag och skatteintäkter. Det moderatledda styret tycker dock att hyresgästerna ska dra ett mycket högre lass än övriga invånare. Det tycker inte socialdemokraterna.

     Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.