Annons
Debatt

Lauber (S): Växjö kommun behöver fler bostäder – inte färre bostadsbolag

Debattartikel av Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2021
Foto: Alexander Hall

Växjös Blå-Gröna majoritet med Moderaterna i spetsen ska slå ihop de kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem, samt slå ihop fastighetsbolagen Vöfab och Videum. De lovar att det nya bostadsbolaget ska bygga fler hyresrätter utanför Växjö tätort och renoveringarna av det befintliga lägenhetsbeståndet ska öka med 45 miljoner kronor per år. Men samtidigt planerar de att öka aktieutdelningen till kommunen med 20 miljoner, till 120 miljoner kronor årligen. Hyresgästerna gör redan idag en stor uppoffring med den utdelning som de står för och nu ska ännu större del av hyrorna gå till kommunkassan.

Det nya bostadsbolaget ska heta Vidingehem men ha Växjöbostäders logga. För oss socialdemokrater är det bara ett spel för gallerierna. I praktiken innebär det att Vidingehem äts upp av jätten Växjöbostäder samtidigt som det väletablerade namnet Växjöbostäder förpassas till historieböckerna.

Annons

Glädjekalkylen som presenteras håller inte. Hur kan en fusion mellan två bolag leda till både ökat underhåll och en ökad aktieutdelning, samtidigt som det nya bolaget ska bygga fler hyresrätter än tidigare? Detta kan bara genomföras om övriga kostnader minskar eller om inkomsterna ökar. Antingen kommer hyresgästerna tvingas betala högre hyror eller måste det nya bolaget göra sig av med medarbetare. I värsta fall både och.

Socialdemokraterna vill istället ge Vidingehem de muskler de behöver för att öka byggtakten i de mindre tätorterna och låta Växjöbostäder fortsätta bygga och äga bostäder i Växjö.

Den moderatledda majoriteten har styrt kommunen i snart 16 år och under dessa år har vi inte märkt någon politisk vilja att bygga hyresrätter utanför Växjö tätort. Detta kommer att sluta med att hyresgästerna får betala en större aktieutdelning och de nya hyresrätterna kommer att lysa med sin frånvaro.

De blågröna lovar guld och gröna skogar, men hyresgästerna kommer bli utan. Växjö kommun behöver fler bostäder - inte färre bostadsbolag.

Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition

–––––

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons