GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Maktskifte kan ge nystart för HBT-politiken

     Debattartikel av Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun.
     Växjö • Publicerad 7 augusti 2021 • Uppdaterad 7 augusti 2021
     Foto: Bildbyrån/Pressbild

     Sverige har varit ett HBT-föregångsland, men lider av allvarliga problem. Socialdemokraternas utanförskapsområden är närmast no go-zoner för homosexuella och fortsatta framgångar inom HBT-politiken stoppas av Socialdemokraternas armkrok med Sverigedemokraterna.

     Idag skulle det varit Prideparad i Stockholm. Många unga homosexuella kan inte leva öppet, än mindre ta sin pojkvän i handen, utan risk för sitt liv. Skildringarna om förföljelsen av homosexuella i utanförskapsområden är hjärtskärande och upprörande.

     Nu behövs maktskifte. Trygghetsfrågorna behöver hamna högst på agendan och Sverige behöver en statsminister – Ulf Kristersson – som vill införa surrogatmödraskap. Här är sex konkreta reformer för att Sverige ska kunna stoltsera som förebild igen.

     Krafttag mot hat- och hedersbrott.

     30 procent av unga HBTQ-män med utrikes födda föräldrar säger att de skulle ”straffas hårt” om de kom ut. Hat- och hedersbrott mot HBT-personer anmäls i hundratal årligen, trots befarat stora mörkertal. Poliserna behöver bli fler och mer närvarande. Hedersscreening behövs i elevhälsovården. Prioritera upp heders- och hatbrott och utvisningspröva alla som döms.

     Tillåt familjebildning genom surrogat.

     Socialdemokraterna har fallit offer för vänsterfeminismens omyndigförklarande av kvinnor, och menar att de inte får bestämma över sin egen kropp. Det försvårar för samkönade par att bilda familj. Fler familjer får idag barn genom utländsk surrogat än adoption. Surrogatmödraskap behöver tillåtas och rättsskyddet stärkas.

     Låt homosexuella män ge blod på lika villkor

     Sverige har blodbrist, men ändå hindras tusentals friska homosexuella män från att ge blod på lika villkor. Allt blod testas mot sjukdomar. Begränsningen är en rest från när sjukvården inte begrep HIV. Stöd organisationen Regnbågsblod.

     Förbjud ”konverteringsterapi”

     Omvandlingsterapi eller konverteringsterapi är en slags psykologiskt våld som syftar till att förändra HBT-personers sexualitet. Det bedöms av WHO och andra medicinska institutioner som en kränkning. I Sverige behöver konverteringsterapi förbjudas och bli straffbart.

     Stryp alla bidrag till homofoba organisationer

     Organisationer som bjuder in homofoba hatpredikanter, ägnar sig åt konverteringsterapi eller inte är öppen för HBT-personer ska heller inte ges skattepengar. Om det upptäcks att man ljugit i sin ansökan ska pengarna krävas tillbaka.

     Stärk myndigheters kunskap och ansvar

     Allt för många HBT-personer upplever att de inte får likvärdig behandling av myndigheter, behöver hävda sina rättigheter och att kunskaper brister i offentlig sektor. Företrädare för det allmänna ska utbildas. Att kränka eller särbehandla HBT-personer bör ses som tjänstefel bland myndighetsanställda.

     Hedersförtryck är vår tids mest allvarliga frihetsfråga för HBT-personer. Samhället får inte svika tusentals unga som växer upp hindrade från att vara sig själva och rädda för att bli påkomna med sin kärlek. Reformerna ovan – tillsammans med egen bostad och lön – kan göra fler unga fria från förtryck.

     När sonen kommer hem med en pojkvän ska man krama om, inte kasta ner från balkongen.

     Oliver Rosengren (M), Kommunalråd i Växjö kommun.

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

     Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.