Annons

MUF: Inför heltidsaktivering som motprestation för bidrag

Debattartikel av Douglas Thor, Förbundsordförande MUF, och Emma Falkbacken, Distriktsordförande MUF Kronobergs Län
Växjö • Publicerad 16 april 2023
Emma Falkbacken, Distriktsordförande MUF Kronobergs Län, och Douglas Thor, Förbundsordförande MUF.
Emma Falkbacken, Distriktsordförande MUF Kronobergs Län, och Douglas Thor, Förbundsordförande MUF.Foto: Privat/Montage

Socialdemokraterna lovade EU:s lägsta arbetslöshet, men levererade bland de högsta. Magdalena Anderssons misslyckande bär skulden för att nyheter om arbetslöshet, fattigdom och skjutningar avlöser varandra.

Grunden till sossarnas oförmåga att få människor i jobb vilar i deras människosyn. De har byggt ett kravlöst bidragssystem som gömmer och glömmer människor i bidragsberoende – och de kallar det solidaritet. I Moderaternas Sverige göms och glöms inte människor bort. Politiken ska sikta på full sysselsättning. Alla kan bidra med något och alla behövs. Vi har höga förväntningar och ställer krav på varandra – för att vi bryr oss.

Annons

Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb. Det kan handla om SFI, utbildning, praktik eller jobbsök - insatser för att öka anställningsbarheten. Så ser det inte ut idag. I många kommuner aktiveras arbetslösa som mest några timmar i veckan. Aktivitetskrav minskar arbetslösheten och heltidsaktivering förkortar tiden i arbetslöshet. Precis som ett arbete är 40 timmar i veckan ska aktiveringen för arbetslösa vara 40 timmar i veckan. För de som har en nedsatt förmåga ska aktiveringen motsvara heltid av arbetsförmågan.

Under Moderaternas Sverigemöte i Karlstad presenterade Moderata Ungdomsförbundet en rapport – Att ställa krav är att bry sig – hur många av Sveriges kommuner bryr sig? – där vi undersökt vilka kommuner som ställer krav på heltidsaktivering som motprestation för att få bidrag. Resultatet visade att nationellt utgår endast 23 procent av landets kommuner från heltidsaktivering av arbetslösa, och av de kommuner som styrs av Moderaterna tillämpar bara heltidsaktivering i 33 procent.

Dagen efter MUF lanserat sin rapport presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson att regeringen föreslår att aktivitetskrav på heltid ska bli ett lagstadgat krav i alla kommuner. Det är bra att MUF:s politik nu blir regeringens och Sveriges politik – dessutom med rekordsnabb leverans.

Den som är arbetslös har inte tid att vänta på en statlig utredning. Det är dags för kommunpolitikerna att agera. Befintlig lagstiftning ger kommunerna möjlighet att införa en lokal arbetslinje redan nu. Solna och Växjö är två uppmärksammade exempel.

I Kronobergs län har fem av åtta kommuner heltidsaktivering som motkrav för bidrag till arbetslösa. Många kommuner, oavsett parti, har tagit efter Oliver Rosengrens framgångsrika arbete från sin tid som kommunalråd – det välkomnar vi – nu är det hög tid att Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge ansluter sig till den skaran. Annars kvarstår frågan - varför bryr sig inte kommunpolitiker mer?

MUF Kronoberg kräver nu att alla kommuner i länet inför heltidsaktivering som motprestation för bidrag. Vi bidrar gärna med reformförslag.

Emma Falkbacken, Distriktsordförande MUF Kronoberg

Douglas Thor, Förbundsordförande MUF

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons