Annons
Debatt

Nordmark (L): LUF, Folkpartiet och Jan Björklund hade rätt långt före alla andra

Insändare av Gunnar Nordmark, Liberalerna Kronoberg.
Växjö • Publicerad 17 mars 2022
Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

Det var efter en motion till Folkpartiets landsmöte för mer än tjugo år sedan som dåvarande Folkpartiet som första svenska parti krävde svenskt NATO-medlemskap. För LUF och Liberalerna har ett NATO-medlemskap alltid handlat om mer än enbart försvarspolitik. Det är framför allt ett samarbete mellan demokratiska stater som lovat att solidariskt och gemensamt agera, om någon av dem hotas av en aggressiv angripare. Det handlar om att stå upp och gemensamt försvara de demokratiska värden vi anser så viktiga.

Det var långt före alla andra som Liberalernas dåvarande partiledare Jan Björklund sade att det var två fel med rysk naturgas, dels var den naturgas, dels var den rysk. Västeuropas demokratier kan inte vara beroende av en ickedemokratisk skurkstat med återuppväckta stormaktsambitioner, när det gäller vår energiförsörjning. Det är nu viktigare än någonsin med en energiförsörjning som bygger på förnybara eller fossilfria alternativ.

Annons

Liberalerna har långt före alla andra krävt mer resurser till försvaret. Liberalerna såg aldrig skyddet av vårt lands frihet och oberoende som ett särintresse.

En fungerande försvars- och säkerhetspolitik är en förutsättning för att vi tillsammans med andra ska kunna handla i solidaritet med Ukrainas folk och genomföra de kanske mest kraftfulla ekonomiska sanktioner vi sett i modern tid för att agera mot ett totalitärt Ryssland, som alltmer urskillningslöst för krig mot den ukrainska civilbefolkningen och försöker störta en av Europas demokratier.

Gunnar Nordmark, Liberalerna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons