Annons

Olsson (C): Centerpartiet vill ge kraft åt landsbygden

Debattartikel av Andreas Olsson (C) som svar till Björn Kleinhenz (V).
Växjö • Publicerad 1 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Olsson, kommunalråd (C) Växjö
Andreas Olsson, kommunalråd (C) VäxjöFoto: LENA GUNNARSSON

Du missar tyvärr poängen Björn Kleinhenz (V). Centerpartiet vill ge mer makt lokalt till alla som bor på landsbygden. Vi vill utveckla samarbetet mellan landsbygdsborna, kommunen, lanthandeln, sockenrådet och hembygdsföreningen m.fl. Det är otroligt viktigt att de som bor på landsbygden också får riktigt inflytande.

Istället fastar Vänsterpartiet i en diskussion där ni ställer stad mot land och har synpunkter på vem som har huvudmannaskapet på skolorna på landsbygden. Det är inte intressant och för Centerpartiet är det inte viktigt vem som driver skolan. Det är helt avgörande att våra skolor har hög kvalitet och ger våra elever trygghet, studiero och förutsättningar för en lyckad utbildningsresa!

Annons

Centerpartiet delar inte bilden att landsbygdsskolorna skolresultat är dåliga. Vi har fantastiska skolor och pedagoger runt om i vår kommun som vi har stort förtroende för. Däremot ser vi gärna en större översyn i fördelningen av pengar till våra skolor, det är initiativ som vi nu tar. Det handlar inte om en tävling i vem som lägger mest pengar i budgeten, det handlar om vad som görs för pengarna och att skapa förutsättningar för skolor, lärare och elever att lyckas!

Centerpartiet vill att landsbygden ska ha kraft och förutsättningar att utvecklas och blomstra i takt med att fler nu flyttar till våra tätorter och landsbygd. Vi tror på att ge mer makt och inflytande och vi har en tydlig reformagenda för våra tätorter och vår landsbygd:

  • Inför ett landsbygdsråd för mer makt till landsbygderna.
  • Ett aktivt och fritt skolval på riktigt och införa omvänd skolskjuts så fler kan välja en landsbygdsskola.
  • Öka investerings- och renoveringstakten på skolor i hela kommunen.
  • Gratis vattenprov för barnfamiljer och lantcaféer.100% tillgång till bredband i hela kommunen.
  • Fler villatomter i hela kommunen gärna i sjönära lägen.
  • Upphandla ännu mer närproducerat och svenskt för att säkra vår livsmedelsproduktion lokalt och nationellt som medveten konsument.
  • Förbättra företagsklimatet i hela kommunen.

Centerpartiet är landsbygdens, småföretagens och miljöns röst. Vi vill se fler jobb och företag. Detta för att vi ska kunna ge en trygg och säker skola och omsorg i hela kommunen. Landsbygden växer och det måste vara enkelt att bo utanför staden och då måste service, affärer och skola finnas nära. Centerpartiet är rösten för hela Växjö kommuns bästa.

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons