Annons
Debatt

Olsson (C): Förstärk hemberedskapen!

Debattartikel av Andreas Olsson (C), Gruppledare och ledamot kommunstyrelsen.
Växjö • Publicerad 26 mars 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Olsson centerpartiet
Andreas Olsson centerpartietFoto: LENA GUNNARSSON

Vi lever i en otrygg tid och runt om i vår kommun pågår ett lokalt arbete med beredskapen. Nu behöver Växjö kommun öka samordningen av alla goda krafter i civilsamhället!

På senaste mötet med kommunstyrelsen diskuterades en enkätundersökning om hemberedskap. Undersökningen visar att hushållens beredskap på landsbygden är högre än i stan men generellt behövs en höjning av beredskapsnivån i hela kommunen. MSB uttryckt att alla ska klara en hemberedskap på en veckan.

Annons

Centerpartiet påpekade därför vikten av att Växjö kommun måste stimulera hela civilsamhället att sprida kunskaper om hemberedskap, det gäller exempelvis studieförbund, scouter, LRF, Hela Sverige ska leva, civilförsvarsförening med flera.

Civilsamhället måste också involveras tidigt i planeringen av de trygghetspunkter som vi bygger upp runtom i hela kommunen. Dessa trygghetspunkter är bygdegårdar, församlingshem och samlingslokaler. Därför är det mycket viktigt att vi nu uppmuntrar och samordnar det lokala engagemanget.

Hemberedskapen och arbetet med trygghetspunkter måste börja under ifrån, därför var det bra att hela kommunstyrelsen anslöt till våra förslag. Civilsamhället måste vara med från början det är där jobbet närmst medborgare görs vid en kris.

Andreas Olsson (C), Gruppledare och ledamot kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons