GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orimliga hyror på Docenten

År 2018 hyrde kommunens bostadsbolag Växjöbostäder ut de första studentlägenheterna i kvarteret Docenten. I skrivande stund står 65 stycken av 248 lägenheter tomma, det betyder att mer än var fjärde lägenhet är tom.
Debatt • Publicerad 2 november 2022 • Uppdaterad 3 november 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var trejde studentlägenhet i kvarteret Docenten står tom just nu.
Var trejde studentlägenhet i kvarteret Docenten står tom just nu.Foto: Lena Gunnarsson

Man behöver inte vara en professor för att räkna ut att när hyran ligger på 6 404 kronor exklusive el, vatten, internet och värme, samtidigt som CSN ligger på 11 088 kronor, att det inte är önskvärt för studenter att flytta dit. Samtidigt som dessa orimliga hyror krävs har Växjöbostäder valt att inte använda sig av det statliga stödet för att få ner hyrorna och man har valt att sätta hyrorna själva utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

Att så många lägenheter står tomma är en lose-lose-lose-situation. Studenter har inte råd att bo på campus sin första termin vilket leder till en mindre attraktiv studentstad samtidigt som Växjöbostäder inte lyckas hyra ut samtliga lägenheter vilket är ekonomiskt slöseri. I skrivande stund kostar det nästan en halv miljon kronor av kommunen bara för att lägenheterna på Docenten står tomma – varje månad.

Det är en förlustaffär för både studenter, hyresvärden och kommunens skattebetalare.

Givetvis är det förståeligt att lägenheter med högre standard ska kosta därefter. Men det är inte rimligt att mer än hälften av studenternas inkomst ska gå till att betala kallhyra på 6 404 kronor. Det måste byggas fler nya, billiga hyresrätter och renoveringar av befintliga lägenheter ska ske mer hållbart och med statligt stöd för att upprusta lägenheterna. Studenter som hyresgäster måste få en starkare ställning och nya lägenheter till rimliga hyror. När hyran höjs med 40 procent efter renovering eller när en tvåa kostar 11 000 kronor har vi inte råd att bo kvar. Så kan vi inte ha det.

Ludvig Malmquist, ordförande Linnékåren

Noah Sörmander, studiesocialt ansvarig Växjö, Linnékåren

Hyresgästföreningen i Växjö