Annons
Debatt

"Oskyldiga går inte säkra i de gängkriminellas Sverige"

Debattartikel av Ricardo Chavez, Ordförande KD Växjö, Ebba Busch, partiledare (KD) och Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD).
Växjö • Publicerad 19 september 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tända ljus och blommor på Nydalavägen där en man i helgen blev ihjälskjuten.
Tända ljus och blommor på Nydalavägen där en man i helgen blev ihjälskjuten.Foto: Carl Carlert

De senaste veckorna har skjutvapenvåldet i Sverige nått nya nivåer. En polis har mördats och barn har blivit skottskadade. Nu senast natten mellan fredag och lördag förra veckan sköts en person till döds i Växjö. Frågan är inte om den här typ av våld skulle nå oss utan när den skulle nå oss.

Sverige ligger i Europatoppen vad gäller dödsskjutningar. Utvecklingen i vårt land saknar motstycke. Detta borde, tyvärr, inte komma som en överraskning. Det har skett över 1 000 skottlossningar i Sverige sedan 2018. 150 personer har dött och 400 skadats. Mer än 50 av dessa är helt utomstående från den kriminella miljön. Rädslan för att hamna i de kriminellas skottlinje växer. Brottsoffren är fler än de som träffas. Mödrar förlorar sina söner. Syskon ligger på sjukhus. En dag kan det finns skotthål i fasaden utanför. Oskyldiga går inte säkra i de gängkriminellas Sverige.

Annons

Ska skjutvapenvåldet försvinna, så måste vapnen försvinna. Idag får den som döms för ett grovt vapenbrott i genomsnitt två års fängelse. Det innebär att han är tillbaka på gatan efter ett år och fyra månader, när den villkorliga frigivningen räknas av straffet.

Kristdemokraterna anser att det är alldeles för kort tid. Efter bara ett drygt år finns det kriminella nätverket kvar, narkotikan finns kvar, vapnen finns kvar och konflikterna finns kvar. För att Polisen ska ha möjlighet att bekämpa de kriminella nätverken behöver de tyngst kriminellt belastade sitta inlåsta länge. Den som bär automatvapen på allmän plats har inte hamnat i dåligt sällskap. Det går inte att skylla förberedelse till mord på en dålig uppväxt. Det är ingen som hamnat snett, utan någon som har en tydlig kriminell identitet. Då förtjänar man långa fängelsestraff.

Men för att kunna straffa, behöver vapnen först hittas. I många områden råder en omfattande tystnadskultur på grund av en rädsla för de kriminella nätverken. Ändå finns det anledning att tro att många sett vapen hanteras i sitt närområde. En granne, en orolig släkting, en hantverkare. Vi vill införa en tipspeng på upp till 50 000 kronor för den som tipsar polisen om var vapen finns.

Att få bort vapen från gatan är den stora samhällsfrågan 2021. Det är sorgligt, men inte mindre sant för det.

Ricardo Chavez, Ordförande KD Växjö

Ebba Busch, partiledare (KD)

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD).

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons